Grand Cherokee položio test sjevernog jelena

Agencije
Grand Cherokee položio test sjevernog jelena

Švedski magazin Teknikens Varld (svijet tehnike) uzburkao je automobilsku javnost kada je u ljeto 2012. na takozvanom testu sjevernog jelena gotovo prevrnuo Jeep Grand Cherokee. Šveđani su nedavno ponovili test na unapređenom modelu za 2014. Ovoga puta Grand Cherokee je položio sa najvišom ocijenom.

Teknikens Varld poznat je u svijetu po specifičnom testu kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima.

Vozeći automobil brzinom od 63,5 km/h Šveđani izvode manevar nagle promjene pravca, simulirajući izbjegavanje prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbjedan u takvim okolnostima.

Na testu iz 2012. model Grand Cherokee potpuno je zakazao, s obzirom da su već pri brzini od 61 km/h kontakt sa pologom imala samo dva spoljna točka, dok se pri brzini od 63,5 km/h automobil gotovo prevrnuo.

Iako je primjerak sa testa bio opremljen sistemom protiv prevrtanja, kao i ESP-om, Šveđani su tada tvrdili da ovi sistemi nisu dobro funkcionisali u kritičnom trenutku. Chrisler, koji je vlasnik Jeep-a, smatrao je da je njihov model pokazao loše rezultate zbog toga što je bio pretovaren tokom testa. Obije strane su ostale pri svojim tvrdnjama, ali je bilo jasno da je američkom proizvođaču narušen imidž.

Nakon godinu i po dana, Grand Cherokee, ovog puta redizajnirani model za 2014, dobio je šansu za popravni i iskoristio ju je na najbolji mogući način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana