Google: Phishing prevare su uspešne 45 odsto

Agencije
Google: Phishing prevare su uspešne 45 odsto

Pomislili biste da smo dovoljno naučili o tome kako da prepoznamo phishing pokušaje, odnosno one emailove i sajtove koji su dizajnirani da nas prevare da unesemo svoje lozinke i korisnička imena.

Prema najnovijem istraživanju, veći broj korisnika i dalje podleže ovim prevarama. Prema analizama koje je sproveo Google, najbolje phishing prevare su uspješne u gotovo polovini slučajeva.

Tačnije, one u 45 odsto slučajeva uspjevaju da prevjare posjetioce da unesu svoje informacije. Istraživači navode da je ovo mnogo više od onoga što su očekivali, kada su počeli da prave analize, a čak su i sajtovi sa najgorim izgledom imali uspješnost prevare od tri odsto.

Studija je otkrila i da napadači u manje od tri minuta u prosjeku, mogu da otkriju da li neki nalog ima vrijednost i često se napuštaju određeni email nalog ukoliko ne otkriju rezultate za termine "bank" ili "wirw transfer ".

Odavde se potom koriste kompromitovani nalozi kako bi drugim žrtvama slali poruke i od njih izvukli transfer novca preko bankovnih računa. Istraživanje je otkrilo da najviše prevevaranata ove vrste dolazi iz Kine, Nigerije, Obale Slonovače, Južnoafričke Republike i Malezije.

Google navodi da je najbolja odbrana od phishing napada verifikacija u dva koraka, koju bi trebalo da koristimo kada god je to moguće, označavanje spam poruka i da nikada ne odgovaramo na mailove koji od nas traže informacije o nalozima sa korisničkim imenima i lozinkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana