Glavni inženjer Ferrarija prešao u BMW

Agencije
Glavni inženjer Ferrarija prešao u BMW

Nakon odlaska Luke di Montecemola sa čela Ferrarija, kompaniju je napustio i glavni inženjer italijanskog proizvođača, Roberto Fedeli.

Za sada nije poznato da li je promjena na vrhu Ferrarija uticala na Fedelijevu odluku da pređe u bavarsku kompaniju, ali je izvjesno da je Ferrari ostao bez važne osobe u tehničkom odjeljenju.

U italijanskom proizvođaču kažu da je Roberto Fedeli zvanično napustio kompaniju još 13. septembra, tri dana poslije objave Luke di Montecemola da odlazi sa mjesta predsjednika Ferrarija, ali negiraju da su ta dva događaja povezana.

Fedeli je radio u Ferrariju od 1988. godine, a za šefa tehničkog odjeljenja postavljen je 2007. Smatra se stručnjakom za korišćenje lakih materijala u konstrukciji automobila, poput aluminijuma i kompozita.

Osim toga Roberto Fedeli važi i za eksperta za hibridne pogonske sisteme u Ferrariju i kao takav nadgledao je razvoj top modela LaFerrari, ali i praktično svaki serijski automobil koji je kompanija predstavila od 2007. do danas.

BMW je saopštio da će Fedeli na novu dužnost stupiti u novembru, ali nije precizirao o kakvoj se funkciji radi.

Vjeruje se da će njegovo znanje i iskustvo biti od koristi BMW-ovom "M" odjeljenju ili kompaniji Rolls-Royce koja posluje u okvritu BMW grupacije.

Fedelija će zamjeniti Majkl Liters koji je u Ferrari stigao iz kompanije Porsche u januaru 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana