Galerija: VW Kombi (Transporter) puni 65 godina FOTO

Agencije
Galerija: VW Kombi (Transporter) puni 65 godina FOTO

Volkswagen obilježava šest i po decenija od početka proizvodnje čuvenog modela Typ 2 koji je širom sveta poznat pod raznim imenima, kao što su Kombi, Transporter, Camper, Mocrobus...

Nastao na osnovu skice iz 1947, originalni Typ 2 iz 1950. godine imao je stilske elemente koji su inspirisani dizajnom prve "bube".

Za pogon je upotrebljen 1.1 litarski motor sa 25 ks (19 kW), koji je Kombiju pružao dovoljno snage da preveze do osam osoba. Uklanjanjem zadnja dva reda sjedišta, dobijao se prostor ze prevoz tereta, pa je Typ 2 korišćen i kao privredno vozilo.

Velika tražnja za ovim automobilom naterala je Volkswagen da poslije nekoliko godina otvori posebnu fabriku u kojoj se izrađivao isključivo VW Kombi.

Romantična predstava o Kombiju nastala je tokom šezdesetih godina 20. vijeka kada su ga osvojili i prisvojili prije svega mladi u razvijenim zapadnim zemljama.

Kao simbol hipi kulture, koristili su ga kao prevozno sredstvo, ali i kao kuća na točkovima.

Prva i druga generacija modela Typ 2 odavno su automobilski klasici, a nakon 65 godina i 11 miliona proizvedenih vozila, ime Transporter i dalje je prisutno u Volkswagenovoj gami.

Iz njemačke kompanije najavljuju da će aktuelna peta generacija tokom 2015. dobiti naslijednika, T6, koji će nastaviti niz dug šest i po decenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana