Ford proizveo sedam miliona Transita

Agencije
Ford proizveo sedam miliona Transita

Ford Motor kompanija je objavila proizvodnju sedmomilionitog Transita, komercijalnog kombija koji je u Evropi „lansiran" 1965-te, a sada se proširio na 118 tržišta na šest kontinenata.

Jubilej je proslavljen na zvaničnom otvaranju novog montažnog pogona za Transit u Nanchangu, u Kini. Fabrika Jiangling Džiaolan je rezultat investicije od 300 miliona američkih dolara Fordovog strateškog partnera Jianling Motors Corp (JMC), koji proizvodi vozila sa oznakama JMC i Ford za rastuće kinesko tržište.

U saopštenju kompanije navodi se da je Transit uveden u ponudu u istoj godini kada je prva osoba „hodala" po svemiru, Transit je imao neposredan uticaj, pružajući praktičnu podršku procvatu privrede u Evropi.

Od tada je Ford razvio širok spektar karoserija i varijanti: od kombija za prevoz paketa, preko kiper kamiona i kampera, do tako nečuvenih vozila napravljenih u samo jednom primjerku, kakav je Supervan sa Cosvorth V8 pogonom.

Evropska premijera potpuno novog Transita korisne nosivosti dvije tone zakazana je za proleće 2014. On će biti na vrhu redizajniranog i proširenog spektra modela za Evropu koji takođe uključuje Transit Custom, Transit Connect i Transit Courier.

U globalnoj ekspanziji proizvodnje i prodaje Transita dalji značajan korak će biti napravljen sredinom 2014-te, kada će potpuno novi Transit, po prvi put, ući na tržište Sjeverne Amerike. Sjevernoamerički Transit će se proizvoditi u Kanzas Sitiju, u američkoj državi Misuri.

Ford očekuje da će do 2016. svake godine prodavati više od 400.000 Transita od jedne i dvije tone nosivosti, što je ekvivalentno prodaji jednog vozila na svakih 80 sekundi.

U Fordu su takođe saopštili da postrojeni jedan iza drugog, sedam miliona Transita bi se protegnuli od Londona do Sidneja, u Australiji i nazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana