Folsvagen otkrio prve specifikacije modela ID. Baz

Kliks
Foto: printskrin

Folsvagen će za nešto više od dvije sedmice premijerno predstaviti svoj električni model ID. Baz, a prije toga je otkrio prve detalje o njemu.

Folsvagen ID. Baz predstavlja produkcijsku verziju konceptnog električnog mikrobusa, koji je predstavljen prije pet godina. Kompanija iz Volfsburga još uvijek nije spremna podijeliti sve detalje o električnom kombiju, ali ipak je otkrila pojedine specifikacije modela za evropsko tržište.

Proizvodnja ID. Baza će na Starom kontinentu početi u prvoj polovini godine, a na tržištu se očekuje tokom jeseni. On će biti  dostupan u putničkoj i teretnoj verziji i to sa šasijom kratkog međuosovinskog rastojanja koje iznosi 2.988 mm. Duža verzija s tri reda sjedišta prodavati će se u SAD-u od naredne godine.

VW je potvrdio i nešto što smo već znali, a to je podatak da je ID. Baz baziran na MEB platformi te da dijeli komponente s modelima ID.3 i ID.4. Kombi će pokretati električni motor smješren nazad, koji će isporučivati 201 KS. Napajat će ga litij-jonska baterija kapaciteta 77 kWh. Nešto kasnije se očekuju veća baterija te snažnija verzija kombija s dva električna motora. Podataka o dometu zasad nema.

Bez obzira da li se radi o modelu ID. Buzz ili ID. Baz Cargo, maksimalna brzina će biti elektronski ograničena na 145 km/h. Putnička verzija će ponuditi dovoljno prostora za pet osoba te prostor za prtljag zapremine 1.121 lita. S druge strane, teretna verzija će imati tri sjedišta naprijed te 1.900 litara zapremine za teret. Standardno, Vokswagen je obećao over-the-air nadogradnje za ID. Buzz, ali i cijelu ID porodicu. Također, biti će moguće modifikacije unutrašnjosti.

Funkcija dvosmjernog punjenja će omogućiti korisnicima da pohrane energiju solarnih panela sa svog doma u ID. Baz, a potom i njen transfer prema domu kada je to potrebno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana