Folksvagenov skandal ostavio Tojotu na vrhu

B92
Folksvagenov skandal ostavio Tojotu na vrhu

Tokio - Japanska automobilska kompanija "Tojota" zadržala je u 2015. godini poziciju najvećeg svjetskog proizvođača i prodavca automobila, pošto je prodala 10,15 miliona vozila i ostavila iza sebe njemački "Folksvagen" i američki "Dženeral motors".

"Folksvagen", koji je pogođen skandalom u vezi sa manipulisanjem vrijednostima izduvnih gasova, prodao je prošle godine 9,93 miliona automobila, dok je "Dženeral motors" kupcima isporučio 9,80 miliona vozila.

Opstanku "Tojote" četvrtu godinu uzastopno na vrhu najviše je doprinijela snažna tražnja u Sjevernoj Americi. Analitičari vjeruju da će "Tojota" bar još godinu zadržati krunu vodećeg svjetskog proizvođača i prodavca automobila, ali upozoravaju da bi usporavanje u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, moglo da ugrozi njenu prodaju.

- "Tojota" u Kini zaostaje za "Folksvagenom" i "Nisanom" - kaže analitičar istraživačke kompanije IHS Jošijaki Kavano.

Procjena je bila da će "Folksvagen" u 2015. godini preteći "Tojotu", ali je tu ambiciju pokosio skandal, zbog čega je njemački proizvođač registrovao prvi godišnji pad prodaje u više od deset godina. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana