Folksvagen uništavao dokaze, pljušte tužbe

Agencije
Folksvagen uništavao dokaze, pljušte tužbe

Detroit, Braunšvajg - "Folksvagen" je uništavao dokumenta i ometao pravosuđe nakon što je američka agencija za ekologiju optužila tu kompaniju da je varala na testovima mjerenja izduvnih gasova, tvrdi bivši radnik njemačkog diva iz Mičigena Danijel Donovan.

On je tužio "Folksvagen" tvrdeći da je nepravedno otpušten pošto je odbio da učestvuje u brisanju dokumenata koje je trajalo tri dana. "Folksvagen" je, međutim, saopštio da odlazak Donovana nije povezan sa skandalom i da su njegove tvrdnje neosnovane.

Tužbu protiv "Folksvagena" podnijela je i grupa od 278 institucionalnih investitora iz Njemačke i inostranstva zbog štete veće od tri milijarde evra koju su pretrpjeli usljed skandala u vezi sa manipulacijama vrijednostima izduvnih gasova. U tužbi koja je predata regionalnom sudu u njemačkom gradu Braunšvajgu, koji se nalazi blizu sjedišta "Folksvagena", investitori optužuju kompaniju da je znala za kršenje pravila i ističu da je trebalo da ranije obavijesti javnost o tome.

"Folksvagen" je polovinom septembra prošle godine priznao da u više od 11 miliona njihovih automobila sa dizel automobilima postoji softver za lažiranje na eko-testovima. Od tada je suočen sa talasom tužbi za nadoknadu štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana