“Folksvagen” u petoj brzini

Tanjug
“Folksvagen” u petoj brzini

Bratislava - Njemački automobilski koncern “Folksvagen” počeće sljedeće sedmice u svojoj fabrici u Bratislavi izgradnju pogona za proizvodnju karoserija u vrijednosti pola milijarde evra.

Portparol slovačke filijale “Folksvagena” Vladimir Mahalik izjavio je da je novi pogon za izradu karoserija dio ranije najavljenog investicionog programa koncerna u Slovačkoj u vrijednosti 1,5 milijardi evra. “Folksvagen” u Slovačkoj obnavlja proizvodnu halu i priprema druge investicije. Pored pomenutog pogona za karoserije i već izgrađenog preseraja, priprema se i rušenje postojećeg pogona za izradu karoserija i umjesto njega gradnja modernijeg.

Najmanje 300 radnih mjesta bi trebalo bi da bude otvoreno zahvaljujući novoj montažnoj hali. Fabrika “Folksvagena” u Bratislavi je krajem prošle godine zapošljavala 9.900 radnika, što je za 500 više nego krajem 2013. godine. Time je “Folksvagen” za petama najvećim privatnim poslodavcima u Slovačkoj, američkoj čeličani “Ju-Es stil” sa 12.000 radnika i slovačkom trgovačkom lancu “Tesko”  sa oko 10.000 zaposlenih. “Folksvagen” je u Slovačkoj zaposlio nove radnike uprkos tome što je prošle godine u toj zemlji proizveo samo 390.000 automobila u odnosu na 426.000 iz pretprošle godine. Na manju produkciju uticalo je uvođenje novih modela i pad tražnje u Rusiji.

Zahvaljujući investicijama velikih svjetskih kompanija Slovačka je postala jedan od najvećih proizvođača automobila u svijetu i najveći kada je riječ o broju proizvedenih automobila po glavni stanovnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana