Folksvagen pretekao Tojotu uprkos skandalu

Tanjug
Folksvagen pretekao Tojotu uprkos skandalu

Tokio - Japanska "Tojota" izgubila je na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja titulu najvećeg proizvođača automobila u svijetu, a pretekao ju je njemački "Folksvagen".

Globalna prodaja japanske kompanije pala je u prvom tromjesečju pošto su prekidi u proizvodnji uzrokovani jednonedjeljnim zatvaranjem postrojenja u februaru usljed zemljotresa ugrozili poslovanje najvećeg svjetskog prodavca automobila.

- Isporuka "Tojotinih" vozila oslabila je u periodu januar - mart za 2,3 odsto, na 2,46 miliona vozila - izjavila je portparol kompanije Kajo Doi.

Njemački "Folksvagen", iako suočen sa najgorom krizom u svojoj istoriji zbog skandala u vezi sa lažiranjem rezultata testova o izduvnim gasovima, povećao je obim isporuka za 0,8 odsto, na 2,5 miliona vozila.

"Tojota" nije jedina velika kompanija koja je evidentirala pad kvartalne prodaje budući da je i američki "Dženeral motors" uknjižio minus od 2,5 odsto, na 2,36 miliona vozila zbog krize na tržištu Južne Amerike i usporavanja kineskog tržišta komercijalnih vozila. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana