Folksvagen odahnuo, minusi nisu preduboki

Tanjug
Folksvagen odahnuo, minusi nisu preduboki

Volfzburg - Čelnici uzdrmane njemačke automobilske kompanije "Folksvagen" izrazili su juče zadovoljstvo poslovanjem u prvom ovogodišnjem kvartalu uprkos padu prodaje i profita.

Ti rezultati bili su dovoljni da uprava "Folksvagena" ostane pri zacrtanim ciljevima za kompletnu 2015. godinu.

Neto profit "Folksvagena", pogođenog skandalom u vezi sa manipulacijom vrijednostima izduvnih gasova, pao je u periodu januar - mart za 20,1 odsto, na 2,31 milijardu evra u odnosu na isti period lani, dok je prodaja smanjena za 3,4 odsto, na 50,96 milijardi evra. Profit iz poslovanja je, međutim, porastao za 3,4 odsto, na 3,44 milijarde evra, što znači da je operativna profitna marža kompanije porasla sa 6,3 na 6,8 odsto. "Folksvagen" je u prva tri ovogodišnja mjeseca prodao 2,508 miliona vozila, što je za 0,8 odsto više u odnosu na isti period 2015. godine.

- "Folksvagen" je imao solidno poslovanje u prva tri mjeseca. U svjetlu brojnih izazova sa kojima smo trenutno suočeni, generalno smo zadovoljni početkom ove godine koja će, bez sumnje, biti izazovna. Uspjeli smo da ograničimo ekonomske posljedice skandala u vezi sa dizel automobilima i da ostvarimo dobre rezultate uprkos veoma teškim uslovima - izjavio je generalni direktor "Folksvagena" Matijas Miler.

U svjetlu poslovanja u prvom kvartalu, "Folksvagen" je saopštio da ostaje pri svojim ciljevima za čitavu godinu i da očekuje ukupan pad prodaje do pet odsto. Operativna profitna marža bi, prema projekcijama kompanije, trebalo da bude između 5,5 i 6,5 odsto.

"Folksvagen" se našao u najvećoj krizi u svojoj istoriji nakon što je u septembru prošle godine priznao da je u 11 miliona automobila na dizel pogon instalirao softver za manipulisanje vrijednostima izduvnih gasova. Protiv kompanije su zbog tog skandala otvorene desetine sudskih postupaka širom svijeta, a očekuje se da će odštetni zahtjevi dostići desetine milijardi evra. Lažiranje podataka do sada je koštalo "Folksvagen" 16,2 milijarde evra na ime kazni i troškova opoziva vozila sa tržišta radi uklanjanja spornog softvera.

Povećanje plata

Uprkos finansijskim problemima proisteklim iz skandala, "Folksvagen" je postigao dogovor sa sindikatom IG "Metal" o povećanju plata za 4,8 odsto za oko 120.000 radnika kompanije na zapadu Njemačke.

Na osnovu tog dogovora plate zaposlenih će od 1. septembra biti povećane 2,8 odsto, a od 1. avgusta 2017. godine dodatnih dva procenta. Zaposleni će dobiti i doprinos za penzijsko osiguranje u iznosu od 200 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana