Firma iz BiH blokirala golf, VW planira silu

Agencije
Firma iz BiH blokirala golf, VW planira silu

Njemački Folksvagen morao je da obustavi proizvodnju marke "golf", a kako pišu njemački mediji, VW razmišlja da do neisporučenih dijelova dođe zaplijenom.

VW je suočen sa novim problemima zbog prekida proizvodnje automobila "golf", jer kompanija Prevent iz Volfsburga ne isporučuje komponente.

Ovakva odluka dobavljača uticala je na stopiranje proizvodnje marke "golf" ali je pogodila i oko 25.000 radnika kojima će biti smanjeni radni sati.

Naime, dobavljači kožnih i presvlaka od tkanine za sjedišta, kao i kućišta mijenjača Kar trim i ES Gas obustavili su isporuke VW-u.

Nedjeljnik Der Špigel u internet izdanju piše da je riječ o dva dobavljača iz sastava Prevent grupe, čiji je vlasnik poznati BiH preduzetnik Nijaz Hastor.

Sud je Car trimu i ES Gas naložio da VW i dalje snabdijevaju presvlakama za sjedišta i kućištima mijenjača, što bi ES Guss trebao da čini do februara 2018.

Njemački dobavljač žalio se na tu odluku, a sud bi trebao da donese odluku o žalbi do kraja avgusta. U međuvremenu, u toku su intenzivni razgovori između VW-a i dobavljača o mogućem rješenju.

U međuvremenu, u VW-u razmatraju i dodatne pravne mjere, uključujući i mogućnost da do dijelova dođu zaplijenom.

"Trenutno ispitujemo sva pravna sredstva kako bismo okončali prekid dostave dijelova", rekao je predstavnik VW-a.

Dvije tvrtke kćerke Prevent grupe - Kar trim i ES Automobilgas saopštile su da nisu krive za sukob sa VW-om, kao i da su zainteresirane za dogovor.

"Mi i dalje ciljamo na prijateljsko rješenje sa VW-omi otvoreni smo za predloge", navodi se u saopštenju članica Prevent grupe.

Preventovi dobavljači navode da su prisiljeni da zaustave isporuku dijelova zbog toga što VW odbija da raspravlja o naknadi za otpuštanja zbog raskida novog ugovora. Otkazani ugovor uključuje posao vredan 500 miliona evra sa Kar trimom, čija je realizacija trebala da počne slijedeće godine, navodi osoba upoznata sa poslovanjem dobavljača.

VW je u međuvremenu zatražio kažnjavanje dobavljača i omogućavanje proizvođaču automobila da zaplijeni autodijelove u fabrikama. Sud ima rok do slijedeće nedjelje da odgovori na taj zahtjev VW-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana