FIAT preuzima potpunu kontrolu nad Chryslerom

Agencije
FIAT preuzima potpunu kontrolu nad Chryslerom

FIAT je saopštio da će otkupiti preostalih 41,5 odsto akcija grupacije Chrysler i na taj način postati stoprocentni vlasnik američkog automobilskog goganta. Ukupna vrijednost transakcije iznosi 4,35 milijardi dolara.

Dogovor, koji je šef FIAT-a Serđo Markione nazvao istorijskim, utire put za potpuno udruživanje u cilju stvaranja novog globalnog automobilskog giganta.

"Ujedinjena vlasnička struktura će nam omogućiti da u potpunosti sprovedemo svoju viziju stvaranja jedinstvenog globalnog proizvođača automobila", naveo je u saopštenju Markione.

Da bi preuzeo potpunu kontrolu nad Chryslerom, FIAT će uplatiti 1,75 milijardi dolara na račun Ujedinjenog penzionog fonda radnika automobilske industrije VEBA, koji posjeduje 41,5 odsto vlasništva američkog proizvođača otkako je ta kompanija bankrotirala 2009. godine.

Fond će dobiti i 1,9 milijardi dolara kroz specijalne dividende Chryslera, dok će preostalih 700 miliona dolara biti uplaćeno na račun VEBA-e u naredne 4 godine.

FIAT je naveo da očekuje da će transakcija biti završena do 20. januara. Na taj način biće okončan proces koji je počeo 2009. kada je FIAT počeo da planira spajanje sa Chryslerom koji se našao na udaru globalne ekonomske krize.

Nakon objavljivanja vijesti o preuzimanju Chryslera, akcije italijanskog proizvođača automobila skočile su za više od 15%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana