Farba koja hladi auto za 12 stepeni

GS
Foto: X.com

U novembru 2023. Nissan je započeo 12-mjesečni test takozvane hladne boje automobila na terminalu međunarodnog aerodroma Tokio. U saradnji sa kompanijama Japan Airport Terminal Co i All Nippon Airways (ANA), boja je nanijeta na nekoliko Nissan NV100 kombija koje koriste radnici aerodroma.

Sa velikim otvorenim površinama izloženim sunčevoj svetlosti, aerodrom Haneda je pružio savršeno okruženje za procenu efekta boje.

Preliminarni rezultati su impresivni, pokazujući do 12,7°C nižu unutrašnju temperaturu u poređenju sa vozilima sa konvencionalnom farbom.

Kada je spoljna temperatura oko 35°C, ako ostavimo vozilo parkirano na suncu, kabina postaje pravi pakao i za samo pola sata lako može da pređe 50°C.

Za razliku od drugih termičkih premaza koji su obično debeli i nanošeni valjcima, Nissanova hladna boja je dovoljno tanka da se raspršuje i može da sadrži prozirni gornji sloj (lak) koji je štiti od oštećenja kao što su ogrebotine.

Sa debljinom od približno 120 mikrona, farba je mnogo tanja od uobičajenih 400 mikrona ili čak 800 mikrona kod najčešće korišćenih termalnih boja.

Međutim, Nissanova hladna boja je i dalje oko šest puta gušća od tipične automobilske boje, tako da sa sobom nosi dodatnu masu. Da bi ovo riješio, japanski brend testira svoju boju u različitim varijacijama debljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana