F1: Prvi testovi počinju u srijedu

GS
Foto: Ilustracija

Formula 1 se priprema za sezonu sa najviše trka sa tri dana testiranja od srijede do petka u Barseloni.

U Barseloni će timovi pokazati svoje nove bolide kao odgovor na promjene propisa 2022. godine

Prva Velika nagrada će se održati 20. marta u Bahreinu, ali za timove sve već počinje u srijedu.

Branilac titule Maks Ferstapen, vicešampion Luis Hamilton i ostalih 18 vozača konačno će u Kataloniji videti prve rezultate dugih mjeseci razvoja njihovih novih automobila.

Novi tehnički propisi koji su uvedeni ove godine imaju za cilj da smanje jaz u performansama između timova, pri čemu će bolidi biti u mogućnosti da se bliže prate i lakše prestižu.

Aerodinamika je revidirana, sa vraćanjem efekta tla, koji jednosede izravnava bitumenom, a točkovi su veći (prečnik 18 inča naspram 13 ranije). Poslednjih dana timovi se predstavili svoje bolide za sezonu 2022, ali u Barseloni ćemo prvi put moći da ih vidimo zajedno na stazi.

"Uvek će postojati timovi koji rade odličan posao na vrhu tabele, ali ja se nadam da ćemo videti još timova u konkurenciji za vrh", rekao je sportski direktor F1 Ros Bron.

Pored Verstapena i Hamiltona, Red Bula i Mercedesa, u Formuli se nadaju da će videti i druge kandidate za titulu. Počevši od Ferarija i Meklarena, ne zaboravljajući i Alpinu.

Sa brojem jedan na bolidu titulu će braniti Holanđanin Maks Verstapen. Luis Hamilton će pokušati da stigne do svoje osme titule i tako obori rekord Mihaela Šumahera koji je osvojio sedam trifeja, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana