Evo šta šteti vašem akumulatoru i kako spriječiti kvarove?

GS
Foto: Twitter

Vaš akumulator je ključni dio vašeg vozila. Bez njega, ni vaš automobil neće moći da funkcioniše.

Međutim, postoji niz stvari koje možete učiniti, a koje će ubrzati propadanje vašeg akumulatora. Ovo su neki od faktora koji će negativno uticati na životni vek vašeg akumulatora:

Nepropisno održavanje: Zanemarivanje redovnog održavanja, kao što su provjera nivoa elektrolita i čišćenje terminala, može dovesti do oksidacije i korozije, što će smanjiti efikasnost akumulatora.

Ekstremne temperature: Izloženost visokim temperaturama može ubrzati isparavanje elektrolita, dok niske temperature smanjuju kapacitet akumulatora. Parkiranje na suncu ili vožnja u ekstremnim uslovima može naštetiti akumulatoru.

Produženo nekorišćenje: Ako vaše vozilo duže vrijeme stoji nekorišćeno, akumulator može izgubiti svoju sposobnost punjenja i pražnjenja.

Preopterećenje: Dodatna električna opterećenja, kao što su snaga ozvučenja ili nepravilna upotreba elektronskih uređaja u parkiranom vozilu, mogu iscrpiti akumulator.

Kratki spojevi ili električni problemi:  Kvarovi u električnom sistemu vozila mogu dovesti do preopterećenja akumulatora, uzrokujući njegovo brže istrošenje.

Da biste produžili vijek svog akumulatora, važno je da redovno pratite ove faktore i da se pobrinete za odgovarajuće održavanje vašeg vozila, prenosi Glas Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana