Evo kako da rashladite auto u jednoj minuti

G.S.
Foto: Ilustracija

Ako ste automobil ostavili parkiran na suncu, unutrašnjost će biti prilično vruća kada se vratite u njega.

Temperatura u zagrijanom automobilu može da pređe i 60 stepeni Celzijusa.

Najlakši način da to izbjegnete je da automobil ostavite parkiran u hladu ili na mjestu zaštićenom od sunca, ali to nije uvijek moguće.

Korištenje suncobrana, zatamnjivanje prozora i spuštanje prozora za centimetar ili dva mogu pomoći da se stvari ohlade, ali kada je vruće kao što je vani , unutrašnjost vašeg automobila će se neizbježno osjećati kao pećnica.

Srećom, postoji trik koji može sniziti temperaturu u vašem automobilu za deset stepeni Celzijusa za samo jednu minutu, bez paljenja motora ili uključivanja klime'.

Trik za smanjenje temperature potječe iz Japana i zato se naziva japanski trik. To činite tako što spuštate prozore suvozačevih vrata i više puta otvarate i zatvarate suprotna vrata, odnosno vozačeva (ili obrnuto).

Kako prenosi Jutarnji.hr, ovom jednostavnom akcijom stvara se snažan protok zraka iz unutrašnjosti, koji omogućava ulazak svježeg zraka i uklanja vrući zasićeni zrak iz putničke kabine.

Ako je vani 30 stepeni Celzijusa, temperatura u autu može biti između 40 i 50 stepeni Celzijusa – i nije isto ući u auto na 40 stepeni kao na 30.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana