Euro NCAP: Koji automobili su najsigurniji?

Agencije
Euro NCAP: Koji automobili su najsigurniji?

Euro NCAP agencija testirala je sigurnost oko 70 modela automobila tokom 2017. godine, a njih 40 je dobilo maksimalnih pet zvjezdica.

Svaki automobil testiran je u četiri kategorije – zaštita odraslih putnika, zaštita djece, zaštita pješaka i pomoćni bezbjednosni sistemi.

Više od 80 odsto testiranih modela je imalo sistem automatskog kočenja u slučaju detekcije pješaka, a 92% asistenciju koja detektuje ograničenje brzine i upozoravaju vozača da uspori u slučaju prebrze vožnje.

Najvišu ocjenu sigurnosti dobio je Volvo XC60, pobjednik u ukupnoj i kategoriji SUV automobila. XC60 je zabilježio 98% uspješnosti zaštiti odraslih putnika, a 95% u bezbjednosnim sistemima.

Kod zaštite djece dobio je 87%, dok je ispod prosjeka bio samo kod zaštite pješaka sa 76%, a kao razlog se ističe dizajn prednje maske, koji uprkos promjenama posljednjih godina i dalje predstavlja opasnost za pješake.

Moglo bi se reći da je ukupni šampion testa ipak kompanija Volkswagen, jer su njeni modeli trijumfovali u čak tri klase – luksuzni sedan (Arteon), mali SUV (T-Roc) i supermini klasi (Polo).

U vrhu testova bezbjednosti bili su još automobili Subaru Impreza, Volvo VX60, C90, S90, Honda Civic...

Najgori testirani modeli u 2017. godini bili su Fiat Grande Punto bez ijedne zvjezdice, što se možda i moglo očekivati za model iz 2005. godine, te Ford Mustang sa samo dvije zvjezdice, mada je testiran model iz 2015.

Rezultati:
* najsigurniji ukupno – Volvo XC60
* najsigurniji SUV – Volvo XC60
* najsigurniji luksuzni sedan – VW Arteon
* najsigurniji mali SUV – VW T-Roc
* najsigurniji mali automobil – VW Polo
* najsigurniji krosover/MPV – Opel Crossland X
* najsigurniji porodični – Subaru XV
* najnesigurniji – Fiat Grande Punto (0 zvjezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana