EU tužila sedam država zbog Dizelgejta

Agencije
EU tužila sedam država zbog Dizelgejta

Brisel - Evropska unija pokrenula je sudski postupak protiv sedam država, među kojima su Njemačka i Britanija, jer nisu preduzele mjere protiv proizvođača automobila koji su lažirali podatke o emisiji štetnih gasova.

Njemačka, Britanija, Španija i Luksemburg optuženi su zbog toga što njemačkom "Folksvagenu" nisu odredili istu vrstu kazne kao onu sa kojom se ta kompanija suočila u SAD zbog korišćenja nezakonitog softvera za maskiranje emisije štetnog azotnog oksida na laboratorijskim testovima.

Taj štetni gas, između ostalog, izaziva i bolesti respiratornih organa, kao i rak pluća, pokazali su testovi.

Zbog skandala poznatog kao "Dizelgejt" pod istragom su i Češka, Litvanija i Grčka, jer njihovo nacionalno zakonodavstvo čak i ne predviđa mogućnost kažnjavanja evropske automobilske industrije u slučaju potencijalnih prekršaja.

Njemačka i Britanija posebno su tužene, jer su odbile da otkriju detalje istrage o prevari "Folksvagena" i podijele ih sa istražnim organima EU.

Njemačka, jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, tvrdi da trenutni zakoni koji regulišu tu oblast nisu dobri.

Tužba je izraz frustracije Evropske komisije zbog načina na koji su se vlasti tuženih država ponašale tokom skandala koji je potresao svijet. S druge strane, SAD su dobro udarile "Folksvagen" po džepu zbog korišćenja nelegalnih softvera za prikrivanje štetnih dejstava gasova.

"Dizelgejt" skandal je izbio u septembru 2015. godine kada je "Folksvagen" priznao da je u 11 miliona automobila instalirao softver koji smanjuje emisiju štetnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.

Prvi čovjek koncerna Matijas Miler tada je rekao da "Dizelgejt" otvara nova vrata, kao što je okretanje električnim automobilima.

"Folksvagenov" model "džeta TDI" još 2008. je dobio nagradu za "revolucionarnu dizel-tehnologiju" i bio je proglašen za automobil godine. Univerzitet Vest Virdžinija otkrio je 2013. da je za to "zaslužan" prevarantski softver, ali bilo je potrebno da prođu još dvije godine da "Folksvagen" prizna prevaru. To otkriće dovelo je do finansijskih kazni, ostavke direktora kompanije, kao i masovnih otkazivanja porudžbina vozila, a samo u EU je otkazano 8,5 miliona naručenih vozila.

Rok za odgovor

Navedene članice EU imaju dva mjeseca da odgovore na optužbe Brisela. Ukoliko to ne učine, slučaj će otići na sud u Luksemburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana