EU pooštrava testove emisija za plug-in hibride, zagađuju više nego što se misli

B92
Foto: Ilustracija

Evropski regulatori traže realniju sliku o tome koliko se hibridni automobili oslanjaju na svoje motore sa unutrašnjim sagorevanjem u odnosu na električnu bateriju.

Evropska unija planira da pooštri testove emisija ugljen-dioksida iz plug-in hibridnih automobila, potvrdila su Rojters dva izvora upoznata sa tim, nakon kritika da trenutni testovi daju i do 75% niže rezultate od stvarnih emisija.

Nova metodologija mogla bi značiti da će neki proizvođači automobila, koji su 2021. prodali gotovo isto toliko plug-in hibrida u Evropi koliko i čisto električnih vozila (BEV), morati ubuduće da prodaju više BEV automobila kako bi ispunili ciljeve EU o emisijama i izbegli velike kazne.

Revidirani test vjerovatno će se primenjivati ​​od 2025. godine, rekli su isti izvori, a prenosi Hina.

Podaci sa mjerača potrošnje goriva – koji prema zakonu EU moraju da budu ugrađeni u nove automobile od 2021. godine – biće uključeni u test. To će pokazati realniju sliku o tome koliko se hibridni automobili oslanjaju na svoje motore sa unutrašnjim sagorijevanjem u odnosu na električnu bateriju.

Promjenu testa kako bi se bolje mjerile stvarne emisije podržavaju ekološke organizacije, koje upozoravaju da plug-in hibridi nisu tako "zeleni" kao što se misli, te da ih prilikom osmišljavanja politike za podsticanje elektrifikacije ne bi trebalo tretirati jednako kao čisto električna vozila.

Stvarnost protiv teorije
 

Proizvođači automobila, koji i dalje pokušavaju da povrate poverenje javnosti nakon dizel skandala iz 2015. godine, u kome su neki od njih koristili ilegalni softver za varanje na testovima emisija, često objavljuju rezultate svojih testova emisija na početku godine.Zvanične podatke Evropska komisija objavljuje tek kasnije.

Volksvagen, Mercedes-Benz, BMV i Reno objavili su da su ispunili svoje ciljeve za 2021. godine zahvaljujući između ostalog i rekordnoj prodaji električnih vozila.

Proizvođači plaćaju inspektorima da nadziru sprovođenje standardiziranog WLTP testa za sve svoje tipove vozila – od onih sa SUS motorima, preko hibridnih, do čisto električnih.

To se radi u njihovim laboratorijama, kako bi se došlo do prosečne emisije ugljen-dioksida po pređenom kilometru. Ciljevi za 2021. bili su oko 95 grama CO2 po kilometru.

Proces WLTP testiranja osmišljen je na osnovu stvarnih podataka o tome kako i gde ljudi voze, od udaljenosti i brzine do vrste puta, pri čemu je zabeleženo značajno poboljšanje u odnosu na prethodni test (NEDC) koji se temeljio isključivo na teorijskim modelima.

Test daleko od stvarnosti

Međutim, studije stručnjaka za životnu sredinu, kao što je Međunarodna organizacija za čisti transport (ICCT) pokazuju da je WLTP test daleko od realnosti, posebno za hibridne automobile koji se oslanjaju na motor sa unutrašnjim sagorevanjem, i da je zagađenje otprilike dvostruko više nego što pokazuju rezultati testa.

ICCT upozorava da se plug-in hibridi ređe pune strujom i imaju kraću čisto električnu autonomiju u vožnji nego što test pretpostavlja.

Odstupanje u stvarnom svijetu još je veće za službene automobile, verovatno zato što vozači imaju manje motiva za električno punjenje – što je jeftinija opcija od točenja goriva – jer sami ne plaćaju gorivo.

Iako je EU izglasao da proizvođači automobila od 2021. moraju ugraditi specijalne merače potrošnje goriva u svoje automobile, još nije bilo jasno da li će ti podaci biti uključeni u testove emisije.

"Emisije i dalje padaju svake godine, a to je pravi uspeh. Ipak, veliki problem su hibridi – to je ono što je varljivo", rekao je Peter Mok, glavni direktor ICCT-a za Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana