Električni VW Up! biće 2,5 puta skuplji od običnog

Agencije
Električni VW Up! biće 2,5 puta skuplji od običnog

Mali VW Up! zamišljen je kao praktično i ekonomično vozilo. Ipak, tokom konverzije standardnog modela u električni, taj koncept se negdje zagubio. Početna cijena za e-Up! iznosiće 26.900 evra.

Gradski električni auto biće predstavljen na Sajmu automobila u Frakfurtu i imaće prilično visoku početnu cijenu od 26.900 evra.

Primjera radi, jedan od rijetkih potpuno električnih modela Nissan Leaf košta 23.790 evra ukoliko ste bateriju uzeli “na lizing”. Ukoliko vlasnik želi da kupi i bateriju, početna cijena Nissana Leaf skače na 29.690 evra. Leaf je barem dvije klase veće vozilo od VW e-Up!.

Za ovu cijenu VW nudi kupcima pogonski sistem koji razvija 82 ks i 210 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje do stotke potrbno je 12,4 sekundi dok je maksimalna brzina 130 km/h. Baterija će sa jednim punjenjem moći da pogoni e-Up! oko 160 km, u zavisnosti od načina vožnje, konfiguracije terena i vremenskih prilika.

VW ističe da vozilo tokom upotrebe ne emituje CO2 i da je trošak za 100 km vožnje oko 3 evra.

Nalazimo se u trenutku sličnom onome kada su prvi automobili počeli da zamjenjuju konjske zaprege i kočije. Automobili su tada bili bučni, dimili su, nisu štitili od vremenskih prilika, bili su izuzetno spori a benzinske pumpe nisu bile dovoljno blizu da bi se do njih stiglo sa jednim rezervoarom goriva.

Tehnologija vozila na električni, ili bilo koji alternativni pogon, razvija se u fazama. Sada su ti automobili skupi, spori i nemaju domet na nivou benzinaca ili dizelaša. Ipak, stanice za punjenje sve su češće raspoređene po gradovima u Evropi i SAD a novi modeli atomobila se polako pojavljuju.

Takođe, uopšte ne mora da znači da je ovo što danas vidimo budućnost prevoza ali svakako jeste jedna faza razvoja koja će dovesti do prihvatljivog rješenja. Zanimljivo je biti svjedok takvog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana