Električni "golf" stiže prije vremena

GS
Foto: Forbes

"Golf EV" bi se mogao pojaviti na tržištu 2029. godine, ili čak i ranije.

Volkswagen je nedavno uložio mnogo novca u američkog proizvođača električnih automobila Rivian. Zahvaljujući Rivianovoj softverskoj ekspertizi, dugo očekivani električni Golf mogao bi da se pojavi na tržištu zacrtanog prije roka.

Ali njemački Handelsblat takođe piše da je Volkswagen odlučio da odloži proizvodnju automobila Trinity, top modela koji je trebalo da bude konkurent Teslinom Modelu S.

Taj automobil će se navodno naći na tržištu tek 2032. godine, šest godina nakon prvobitno određenog datuma. Naime, Trinity je trebalo da bude lansiran 2026. godine, ali je rok nekoliko puta pomjeran.

Očekivalo se da će krenuti u proizvodnju 2028, zatim 2030, a sada se pominje 2032, saznaje Handelsblat od insajdera kompanije.

Takođe se očekivalo da će Trinity EV biti prvo Volkswagenovo električno vozilo na novoj naprednoj mehaničkoj platformi (SSP).

VW odlaže lansiranje zbog usporavanja prodaje električnih vozila i novog plana za smanjenje troškova generalnog direktora Olivera Bluma. Tako će Golf postati prvo vozilo lansirano na SSP platformi.

Nakon što je najavio novo partnerstvo sa Rivianom, Volkswagen očekuje da će novo zajedničko preduzeće dati rezultate.

VW planira da investira do 5 milijardi dolara, od čega će 3 milijarde ići direktno u Rivian, a 2 milijarde u zajednička ulaganja.

Volkswagenova MEB platforma biće nadograđena na MEB+ do 2026. godine, uz pomoć softverskih rješenja kompanije Rivian.

Zahvaljujući Rivianovoj pomoći, platforma PPE na kojoj je baziran novi Porsche Macan EV takođe će dobiti nadogradnju softvera u narednih 36 mjeseci.

Golf EV bi konačno mogao da se pojavi na tržištu 2029. godine, ili čak i ranije, kao prvi model zasnovan na novoj SSP platformi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana