Električne automobile sa izgorjelog broda potapaju zbog bezbjednosti

GS
Foto: Printscreen

Kada je krajem jula izbio požar na brodu koji je prevozio automobile, u javnost je procurila informacija da je među 3.000 vozila oko 500 električnih. Mnogi su odmah posumnjali da je požar izazvao električni automobil.

Na kraju, to nije dokazano, ali se još jednom pokazalo zašto će sistem transporta morati da prođe temeljnu reviziju u pogledu bezbednosti i zaštite od požara. Dovoljno je reći da je požar u električnom automobilu znatno teže ugasiti nego u vozilu na konvencionalni pogon, a kada se to dogodi na brodu, stvari se još više komplikuju.

To pokazuje i snimak istovara vozila sa broda Fremantle Hajvej. "Spašeno" je oko 1.000 automobila, među kojima i mnogo električnih. Video koji prikazuje istovar električnog Mercedesa EQE jasno pokazuje to, kao i koliki je oprez potreban kod električnih vozila koja su zahvaćena požarom.

Ova vozila su iz predostrožnosti po sletanju potopljena u kontejner napunjen vodom, a sve kako bi se "ohladili" automobil i njegove električne komponente.


Naime, zabilježeni su slučajevi da se na naizgled "ugašenom" električnom automobilu ponovo može razbuktati požar. Ovo potvrđuje i snimak. Djelimično izgoreli Mercedes izgleda kao da je vatra na njemu ugašena, ali kada je potopljen u vodu, počela je da se diže para, što izaziva sumnju.

Prema nekim podacima, za gašenje litijum-jonskih baterija na električnom automobilu Teslinog kalibra potrebno je više od 160.000 litara vode, prenosi B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana