Doživotna robija u slučaju zakasnijelog opoziva

Agencije
Doživotna robija u slučaju zakasnijelog opoziva

Američka senatorka Kleri Mekkakil zalaže se za donošenje zakona koji predviđa oštre kazne za čelnike automobilskih kompanija odgovorne za zakasnijela povlačenja serijski neispravnih vozila.

Najnoviji slučajevimasovnog povlačenja vozila General Motorsa u SAD zbog serijskih kvarova koji su doveli do saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, otkrili su da je kompanija bila upoznata sa nedostacima na automobilima, ali da nije na vrijeme preduzela mjere za ispravljanje grešaka.

Američka senatorka Kleri Mekkakil, koja je vodila saslušanja u vezi sa masovnim opozivima General Motorsa, nedavno je predstavila predlog novog zakona o bezbjednosti saobraćaja koji sadrži brojne izmjene sa ciljem da strogo sankcioniše neodgovorno ponašanje čelnika auto-kompanija u toj zemlji.

Novi zakon daje tužiocima šira ovlašćenja za krivično gonjenje u slučajevima kršenja bezbjednosti saobraćaja i povećava visinu eventualne kazne.

Tako bi direktori kompanija, za koje se dokaže da su odgovorni zbog toga što nedostaci na automobilima nisu otklonjeni na vrijeme, bili suočeni za mogućom kaznom zatvora u trajanju do 15 godina, ako su kvarovi izazvali teške povrede kod putnika.

U slučaju da je u udesima izazvanim serijskim kvarovima došlo do smrtnog ishoda putnika, čelnici auto-kompanija mogli bi da dobiju čak i doživotnu robiju.

Novi zakon predviđa i povećanje maksimalne novčane kazne za proizvođače automobila, koja je do sada iznosila 35 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana