Dizelaši su pravi izbor za američke kupce

Agencije
Dizelaši su pravi izbor za američke kupce

Šef Volkswagena u Sjedinjenim Državama izjavio je da je iznenađen velikom potražnjom za vozilima sa dizel motorima tog proizvođača. Udio njemačke kompanije u ukupnoj prodaji dizelaša do 4 tone u SAD trenutno iznosi 72% ili oko 90.000 automobila godišnje.

U prvih deset mjeseci 2013. automobili sa dizel motorima činili su 22 odsto ukupne prodaje Volkswagen vozila na američkom tržištu, što je iznad svih očekivanja te kompanije. Ključni model za ostvarivanje takvog rezultata bio je Passat TDI.

U Volkswagenu priznaju da su bili zabrinuti u kolikoj mjeri će uspjeti da ubijede Amerikance, koji su tradicionalno nenaklonjeni dizelašima, da se okrenu kupovini ove vrste vozila.

“Mislili smo da je već dovoljno teško što treba da ih nagovorimo da kupe automobil marke Volkswagen, a još teže da ih ubijedimo da to bude vozilo sa dizel motorom”, rekao je šef Volkswagena u SAD, Džonatan Brovning, u izjavi za Autocar.

Brovning je dodao i da, po svojoj prirodi, dizelaši odgovaraju navikama i potrebama američkih vozača, zbog ekonomičnosti u potrošnji goriva.

“Ustvari, takvi automobili, koji sa jednim punjenjem rezervoara mogu da pređu i više od 1.200 km, idealni su za prosječnog Amerikanca koji prelazi velike distance uz dosta vožnje po autoputu”, objašnjava Brovning.

Volkswagen je, prema njegovim riječima, očekivao da u ukupnoj prodaji modela Passat, verzije sa TDI motorima učestvuju sa 17 odsto, dok taj rezultat već sad iznosi skoro 30 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana