DeLorean ponovo ulazi u serijsku proizvodnju

Auto Republika
DeLorean ponovo ulazi u serijsku proizvodnju

Ove sedmice se navršava tačno 40 godina od kada je prvi DeLorean DMC-12 napustio proizvodnu traku fabrike u Sjevernoj Irskoj.

Iako je poslovao samo tri godine (od 1981. do 1983.) i u tom periodu pronašao samo 8.583 vlasnika, američki proizvođač je ostavio duboki trag u automobilskom svijetu iz nekoliko razloga.

Spomenućemo futuristički dizajn, pojavljivanje u filmovima "Povratak u budućnost", ali i po načinu na koji je "loš dečko Detroita" Džon Dilorijan uhvaćen u hotelskoj sobi sa povećom količinom kokaina.

Originalni DeLorean je bankrotirao prije skoro četiri decenije, ali je 1995. godine jedna firma iz američke države Teksas otkupila pravo na ime, dizajn, tehničke detalje, rezervne dijelove i mašineriju. Nova firma se i dalje zove DeLorean i tokom posljednjih 25 godina se bavila restauracijom i popravkama originalnih modela.

Izgleda da su "Jenkiji" pronašli partnera u vidu čuvene italijanske dizajnerske kuće ItalDesign, koja je na svom nalogu društvene mreže Tviter postavila vijest da će moderni DeLorean uskoro krenuti sa serijskom proizvodnjom.

Postavljena je samo jedna mračna fotografija koja nam nagovještava da će novitet ponovo pružati takozvana "gull-wing" vrata, to jest ona u vidu galebovih krila koje je proslavio Mercedes sa modelom 300SL tokom pedesetih godina prošlog vijeka.

Dok se dizajn sigurno neće mijenjati u velikoj mjeri, moderni DeLorean će sasvim sigurno biti na struju da bi se pratili moderni trendovi. Spomenućemo da je originalni DMC-12 pokretao benzinac u konfiguraciji sa šest cilindara koji je razvijao svega 130 konjskih snaga, a čak i za standarde osamdesetih godina se činio preslabim i defintivno je bio najveća mana sportiste.

U Americi je nedavno donijeto pravilo kojim se dozvoljava proizvodnja modernih kreacija tuđih klasika, naravno pod licencom, pa nas neće iznenaditi ako ItalDesign preuzme cjelokupni posao dok bi se Amerikanci orijentisali na očuvanje originala. U tom slučaju godišnja proizvodnja ne smije da pređe brojku od 325 jedinica.

Moderni DeLorean je sigurno udaljen nekoliko godina od ideje pokretanja serijske proizvodnje, pa je izvjesno da ćemo više detalja saznati u bliskoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana