Definitivno kraj za Defender

Agencije
Definitivno kraj za Defender

Land Rover je potvrdio da će sredinom ove dekade okončati proizvodnju svog najčuvenijeg i najdugovečnijeg modela koji se izrađuje od 1948. godine.

Vijest je prenio Autonews citirajući portparola kompanije koji je izjavio da se Defender ukida iz “zakonskih razloga”. On nije precizirao o čemu se radi, a pretpostavlja se da su u pitanju bezbjednosne norme i ekološki standardi.

Jedan od razloga mogao bi da bude i slaba prodaja, s obzirom da je u prvih osam mjeseci 2013. u Evropi isporučeno samo 561 vozilo.

Defender će imati svog nasljednika, ali će to biti potpuno drugačiji, savremen model, koji se očekuje u prodaji tek krajem ove decenije. S obzirom da je Land Rover još 2011. godine predstavio DC100 Concept koji je trebalo da posluži kao osnova za novi model, postavlja se pitanje zašto se toliko kasni.

Prema analitičarima, jedan od razloga je što Land Rover traži novo konstruktivno rješenje kako bi što više čeličnih materijala zamenio lakšim aluminijumom. Novi model bio bi baziran na platformi aktuelnog Range Rovera, a moguće je i da će kompanija prekinuti dosadašnju tradiciju i premjestiti proizvodnju u Indiju.

Od 1948. godine prodato je dva miliona Land Rovera Defender. Vozilo je steklo reputaciju jednog od najizdržljivijih terenaca, a koriste ga i razne javne službe, policijske i vojne snage u velikom broju država širom svijeta.

Pročitajte koliko Kinezi plaćaju za novi Range Rover.

Pročitajte o najnovijoj generaciji modela Range Rover.

Pročitajte o novom Range Roveru Sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana