Datsun postaje pretnja jeftinim modelima FOTO

B92
Datsun postaje pretnja jeftinim modelima FOTO

Kada bi se pitali kupci u Srbiji, FIAT bi u Kragujevcu proizvodio automobil koji je po cijeni i karakteristikama sličan novom malom Datsunu. Sa oko 4 m dužine, osnovnim bezbjednosnim paketom i početnom cijenom ispod 7.000 evra jedan takav model predstavljao bi naslednika Punta Classic.

Obnovljeni Datsun napašće rusko tržište niskobudžetnih automobila hečbekom sa oznakom mi-DO. Ovaj model baziran je na jeftinoj limuzini on-DO, koja je imala premijeru u aprilu.

Datsun mi-DO, čije ime predstavlja kombinaciju ruske i japanske riječi i u slobodnom prevodu znači "mi putujemo" ili "mi se krećemo", prikazan je na aktuelnom moskovskom salonu automobila.

Riječ je o vozilu sa 5 vrata koji deli platformu sa sedanom on-DO. Oba automobila imaju isto međuosovnisko rastojanje (2.476 mm), ali je mi-DO sa dužinom od 3.950 mm kraći od limuzine za 40-tak cm, dok širina iznosi 1.700 mm, a visina 1.500 mm.

Iako zbog jeftine proizvodnje on-DO i mi-DO imaju mnogo zajedničkih elemenata i sklopova, kada je riječ o dizajnu Datsun se potrudio da hečbek izgleda lijepše od limuzine.

Farovi su skladniji, a zadnji dio je privlačniji od "nakalemljenog" gepeka kod sedana. Sa druge strane, limuzina je funkcionalnija zbog većeg prtljažnog prostora.

Unutrašnjost je praktično identična kod oba modela, a na promotivnim fotografijama Datsun je prikazao verziju sa najbogatijim paketom koji uključuje klima-uređaj, multimedijalni sistem i automatski mijenjač.

Dizajn enterijera i kvalitet materijala ne impresioniraju, ali to je i očekivano kad je riječ o jeftinim modelima.

Datsun mi-DO ispod haube ima 1.6 litarski atmosferski benzinski motor sa 88 ks (65 kW).

Snaga se prenosi na prednje točkove pomoću petobrzinskog manuelnog mjenjača, dok je kao opcija dostupan već pomenuti automatik sa četiri brzine.

Standardna oprema podrazumeva ABS, prednje vazdušne jastuke za vozača i suvozača, a s obzirom da je vozilo namjenjeno ruskom tržištu, standardni su grijači u sjedištima i retrovizorima.

Datsun mi-DO stiže u prodajne salone početkom 2015.

Ako se zna da osnovna verzija limuzine on-DO košta 330.000 rubalja (oko 6.700 evra), treba očekivati da će i hečbek imati sličnu početnu cijenu.

Datsun će ovim modelom sigurno privući dio Ladinih kupaca, ali će biti konkurentan i modelima Dačije koji u Rusiji nose Renot značku.

Interesantno je da se sve tri automobilske marke sada nalaze pod okriljem grupacije Reno-Nisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana