Dacia predstavila Duster za 2014.

Agencije
Dacia predstavila Duster za 2014.

Najznačajnija promjena na osveženom Dusteru, pored redizajna unutrašnjosti, jeste uvođenje novog 1.2 litarskog TCe turbo-benzinskog motora.

Restilizacija Dustera izvedena je uz minimalne izmjene u dizajnu. U Dačiji kažu da su željeli da zadrže, ali i da dodatno učvrste prepoznatljivi izgled svog modela kao SUV vozila sa pogonom 4h4:

Uz novu masku hladnjaka promijenjeni su i farovi, koji sada izgledaju atraktivnije, a model za 2014. opremljen je i LED dnevnim svijetlima. Redizajnirane su i krovne šine, kao i 16 inčne alu felne.

Promjene na zadnjem dijelu su gotovo neprimjetne, a svode se na drugačiju izgled stop svijetala, restilizovani plastični segment iznad pozicije za registarsku tablicu i hromirani završetak izduvne cijevi.

Unutrašnjost Dustera dizajnirana je u stilu nove generacije porodice modela Logan/Sandero. U najvišem paketu opreme kupcima je dostupan i MEDIA NAV multimedijalni sistem sa navigacijom i Bluetooth konekcijom.

Za razliku od novog Sandera, komande elektropodizača prozora premještene su sa centralne konzole na naslone za ruke na vratima. Redizajnirana su i sjedišta, a u ponudi je i novi izbor dezena i materijala tapacirunga i sjedišta, uključujući i kožnu ociju.

Dacia se pobrinula da redizajn modela Duster za 2014. ne prođe samo kozmetičkom promjenama. U paletu motora sada je uključen i novi četvorocilindrični 1.2 litarski turbo-punjeni benzinski motor sa 125 ks, koji je povezan sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

U Dačiji kažu da je 90 odsto snage agregata dostupno već na 1.500 o/min, a prema fabričkim podacima, prosječna potrošnja iznosi 6 l/100 km.

Osim modernizacije pogonskog sistema, uvođenje novog motora u Duster značajno je i sa aspekta snage, jer je do sada na evropskom tržištu njsnažniji motor bio dizelaš sa 110 ks.

Pored novog benzinca, Duster će zadržati i već postojeće motore, 1.6 litarski benzinski agregat sa 105 ks (77 kW) i 1.5 litarski dCi u verzijama sa 90 ks (66 kW) i 110 ks (81 kW). Kao i do sada, u opciji će biti varijante sa pogonom na prednje i na sva 4 točka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana