Da li znate kako se koristi set za krpljenje guma?

B92
Da li znate kako se koristi set za krpljenje guma?

Da li je rezervni točak stvar prošlosti? Ne pitamo se to samo mi, već se sve češće pitaju i proizvođači automobila. Oni sve manje razmišljaju o rezervnom točku, najpre zbog potrebe da se smanji težina automobila i emisije štetnih gasova. Umjesto rezervnog točka, vozačima se nudi opcija da sami poprave gumu uz pomoć seta za reparaciju gume.

Ako pitate vozače da li je bolja opcija rezervni točak ili set za reparaciju gume, naići ćete na raznovrsne odgovore. Ipak, među proizvođačima automobila vlada mišljenje da su setovi ipak bolja opcija i to prije svega zato što njima smanjuju troškove proizvodnji.

U slučaju da automobil nije opremljen rezervnim točkom, kada pukne guma na putu, vozač ostaje sam sa setom za krpljenje i svojim znanjem o tom poslu. Ako vam je znanje iz reparacije gume krhko, objasnićemo kako se pomjenuti set koristi.

Dakle, čuli ste neki zvuk tokom vožnje ili ste jednostavno osjetili da je guma pukla. Najprije treba da bezbjedno zaustavite vaše vozilo, najbolje je da to bude na nekom odmorištu ili proširenju pored puta kako ne biste remetili tok i bezbjednost saobraćaja. Prije svega, potrebno je da navučete fluorescentni prsluk, zbog sopstvene bezbjednosti, uključite sva četiri migavca i povuci ručnu kočnicu.

Kada ste sve to uradili, potrebno je da utvrdite koja je guma oštećena i o kakvom se oštećenju radi. Zapamtite, set za popravku gume ne može vam priskočiti u pomoć u svim slučajevima pucanja gume. Recimo, ako je rupa u gumi šira od 5 milimetara u prečniku, ako je pocjepana sa strane ili ako je felna na gumi oštećena, možete odložiti set i pozvati pomoć.

Imajte na umu da tokom popravke gume ekser ili drugo tijelo koje je izazvalo oštećenje ne treba vaditi iz gume.

Šta se nalazi u setu za popravku gume?

Tu je boca sa pjenom koja služi da zaptije rupu i kompresor koji nam pomaže da nakon toga napumpamo gumu.

Boca sa pjenom ima poseban nastavak na čijem kraju je navoj sličan onom na kapici ventila. Ovaj navoj treba prisloniti na ventil gume i zašrafiti. To je važno jer nakon toga, pritiskom na gornji ventil boce, treba ubaciti pjenu u unutrašnjost gume.

Zatim na scenu stupa kompresor. Njega treba uključiti na utičnicu od 12V koja se, uglavnom, nalazi u kabini vozila i/ili u prtljažniku. Uključite motor vozila i kompresor i tako dopumpajte gumu do propisanog pritiska za vaš automobil.

Kod nekih setova za reparaciju to je jednostavnije rješeno. Boca sa pjenom sa druge strane ima priključak za kompresor pa se obije radnje, pumpanje i ubacivanje pjene, dešavaju u isto vrijeme.

U svakom slučaju, prije početka krpljenja gume provjerite u priloženom uputstvu kog tipa je vaš set i proučite proceduru reparacije. Ako se guma u roku od 15 minuta ne napumpa, moraćete da pozovete pomoć.

U slučaju da sve prođe bez komplikacija i vi popravite probušenu gumu, ipak ćete morati da budete na oprezu. Ne smijete voziti brzinom većom od 80 kilometara na čas i izbjegavajte nagle promjene pravca i nagla kočenja.

Nakon reparacije, majstori preporučuju da se što prije svrati do vulkanizera, jer je zakrpljena guma samo privremeno rješenje i ispomoć da ne ostanete potpuno bespomoćni na putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana