Da li ste spremni za vožnju u zimskim uslovima?

Agencije
Da li ste spremni za vožnju u zimskim uslovima?

Ako to do sada niste učinili, trebalo bi ljetnje pneumatike na vozilima da zamjenite zimskim, ukoliko namjeravate da koristite svoje automobile tokom predstojećeg zahlađenja. Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srbije podsjeća nas koje su nam obaveze i odgovornosti prilikom vožnje po snijegu.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, prije svega zimskim pneumaticima na sva četiri točka, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne smije biti manja od 4 milimetra.

U danima snježnih padavina, vozilo prije nego što krene u saobraćaj mora u potpunosti biti očišćeno od snega i leda, a ne samo staklene površine. To je važno ne samo zbog preglednosti saobraćaja i činjenice da morate biti sigurni da viditi druge učesnike u saobraćaju ali da ste i drugim učesnicima vi vidljivi, već i što snijeg sa vozila tokom vožnje može da pada na kolovoz i tako ugrožava bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Za pripremu vozila u zimskim uslovima potrebno je nešto više vremena, pa je dobro blagovremeno da se pripremite za vožnju. Saobraćaj je u danima snježnih padavina i niskih temperatura znatno sporiji. Podsjećamo da je važno voziti sporije, bez naglog kretanja i zaustavljanja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se na pojedinim mjestima na kolovozu ispod snijega može naći led. To se posebno odnosi na mostove, tunele, usijeke, zasjeke, dionice pored reka, i slično. Takođe, potrebno je držati bar tri puta veće odstojanje između vozila da bi eventualno iznenadno zaustavljanje bilo bezbjednije.

Pješaci bi trebalo da se kreću isključivo trotoarima, poštuju saobraćajnu signalizaciju prilikom prelaženja preko ulice i ne koriste mobilne telefone i slušalice u tim trenucima.


Ukoliko nije neophodno da koristite sopstveno vozilo, i nemate dovoljno iskustva u vožnji po snijegu, bezbjednije je da kao prevozno sredstvo odaberete sredstva javnog prevoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana