Da li je budućnost dizel motora ugrožena?

Agencije
Da li je budućnost dizel motora ugrožena?

Uvođenje novih i sve strožih ekoloških standarda u Evropi dovešće do poskupljenja tehnologije dizel motora, smatraju stručnjaci. To bi moglo da utiče da se broj novih dizelaša na tržištu u bliskoj budućnosti drastično smanji.

Kupci u Evropi prihvatili su dizel motore u putničkim automobilima u većoj mjeri nego na drugim svjetskim tržištima. Savremena tehnologija dovela je do toga da dizelaši imaju mirniji i tiši rad i da manje zagađuju okolinu.

Ipak, sve ima svoju cijenu. Automobili koje pogoni ova vrsta agregata skuplji su od modela opremljenih benzinski motorima. Vodeći inženjeri iz automobilske industrije smatraju da će do 2020. zahvaljujući potrebi da se zadovolje nove ekološke norme vožnja automobila sa dizel motorima možda postati i preskupa.

Osim toga, dizel gorivo postaje sve skuplje i njegova cijena praktično se izjednačila na tržištu sa cijenom benzina, a sa druge strane savremeni benzinski motori su štedljiviji nego ranije. Sve to bi moglo da dovede do ozbiljnog pada u potražnji automobila sa dizel motorima do kraja ove decenije.

Na ovaj problem pažnju je skrenuo i šef razvoja u kompanije Ford Europe, Joe Bakaj.

"Euro 6 i Euro 7 standardi biće veliki problem za dizel motore. Tenologija koja ima za cilj smanjenje štetnih emisija naročito kod budućih normi Euro 6.2 znatno je skuplja za dizel nego za benzinske motor", kaže Bakaj.

"Kod dizelaša neophodna je tehnologija poput sistema sa selektivnim katalizatorima, a što je automobil veći, tročkovi su skuplji", objašnjava on. Bakaj očekuje i da će se razlika u potrošnji goriva između benzinskih i dizel motora smanjiti u korist benzinaca.

Iako je moguće da će inženjeri pronaći nova rješenja koja će pojeftiniti tehnologiju dizel motora, kako sada stvari stoje njihova dominacija u Evropi biće ugrožena.

Automobili sa dizel motorima veoma su popularni na evropskom tržištu. U Španiji i Francuskoj oni čine 70 odsto ukupne prodaje novih automobila, a u Velikoj Britaniji 50 odsto. U Evropskoj uniji prosjek je 55 procenata od ukupnog broja prodatih putničkih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana