Citroen obilježava 80 godina modela Traction Avant

Agencije
Citroen obilježava 80 godina modela Traction Avant

Kada se pojavio 1934. godine, Traction Avant je bio prvi Citroen sa pogonom na prednje točkove. Za nešto više od dvije decenije proizvedeno je 760 hiljada primjeraka ovog modela koji je utro put modernim automobilima sa prednjim pogonom.

Traction Avant ("prednji pogon"), čije ime na francuskom označava samu suštinu ovog automobila, pojavio se u trenutku kada su u svijetu dominirali modeli sa pogonom na zadnje točkove.

Iako nije bio prvi serijski proizveden automobil kod koga se snaga motora prenosila na prednju osovinu, ostao je upamćen kao prvi model na kome je prednji pogon primjenjen sa velikim uspjehom. Osim toga, Traction Avant imao je za svoje vrijeme veoma napredne sisteme oslanjanja i upravljanja.

Ovaj Citroenov model poznat je i po neuobičajenom konstruktivnom riješenju, za period u kome je nastao - umjesto klasične šasije, Traction Avant je imao samonoseću čeličnu karoseriju. Takva konstrukcija, koja se danas koristi praktično na svim savremenim modelima, omogućila je da moderni automobili budu lakši.

Citroen Traction Avant proizvodio se u nekoliko verzija sve do 1957. godine. Francuski proizvođać obilježiće osam decinija od nastanka ovog modela nizom manifestacija, uključujući i skup na kome se očekuje učešće oko 800 primjeraka Traction Avanta koji su još uvijek u voznom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana