Cilj ipak nije ostvaren: Tesla prodala rekordnih 1,3 miliona električnih vozila

GS
Cilj ipak nije ostvaren: Tesla prodala rekordnih 1,3 miliona električnih vozila

Američka kompanija Tesla saopštila je da je prošle godine prodala rekordnih 1,3 miliona električnih vozila, ali je taj broj manji od obećanja izvršnog direktora Ilona Maska da će povećati prodaju za 50 odsto gotovo svake godine.

Brojka iz 2022. nadmašila je prethodni rekord od 936.000 vozila isporučenih 2021. godine, ali je bila manja od 1,4 miliona potrebnih da se postigne cilj kompanije od 50 odsto rasta, javlja Anadolija.

Prodaja je porasla 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je proizvodnja porasla 47 odsto, na 1,37 miliona. Cilj nije ostvaren uprkos velikom rastu prodaje na kraju godine koji je uključivao rijetke popuste od 7.500 dolara u SAD-u na najprodavanije modele Y i 3.

Tesla Inc., sa sjedištem u Austinu u Teksasu, takođe je morala da se nosi s novim talasom širenja zaraze koronavirusom u Kini, koji je prekinuo proizvodnju u njenoj fabrici u Šangaju.

- Hvala svim našim kupcima, zaposlenima, dobavljačima, dioničarima i podržavaocima koji su nam pomogli da ostvarimo sjajnu 2022. u svjetlu značajnih izazova tokom cijele godine - saopštila je kompanija za proizvodnju električnih vozila i solarnih panela.

Tesla nije izbacila nijedan novi model prošle godine, a suočava se sa sve većom konkurencijom starih proizvođača automobila koji neprestano uvode nove modele električnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana