Cadillac - tako se piše riječ elegancija

Agencije
Cadillac - tako se piše riječ elegancija

Cadillac je predstavio Elmiraj Coupe Concept kojim ovaj proizvođač najavljuje svoj budući top model.

Elmiraj, koji inspiraciju crpi iz modela Eldorado iz 1967, ali i iz Ciel Concepta iz 2011, nastavlja niz estetski veoma uspješnih konceptnih automobila ovog proizvođača.

Prednjim dijelom dominira široka maska hladnjaka sa velikim Cadillac amblemom i specifični, tanki, izduženi farovi koji zalaze u blatobrane automobila i koji, uz slično dizajnirana stop svjetla, daju ovom konceptu dodatnu dozu elegancije.

Za razliku od dugačke prednje haube, zadnji dio koncepta je srazmjerno kratak. Lijepe proporcije zaokružene su 22 inčnim alu felnama.

Unutrašnjost Elmiraja je podjednako futuristička i luksuzna.

Upotrebljeni su skupocjeni, kvalitetni materijali od kože i drveta, a posebno se ističe neobičan dizajn sjedišta.

U automobilu ima mjesta za 4 osobe. S obzirom da je riječ o kupeu, inženjeri su pokušali da olakšaju ulaz putnicima koji sjede pozadi, tako što prednje sedište sklizne 25 cm napred, dok se istovremeno zadnje sedište pomeri takođe napred, za 10 cm.

Kada se osoba smjesti u svoje sjedište, ono se automatski vraća pozadi u uobičajenu poziciju.

Na centralnoj konzoli nalazi se veliki ekran nepravilnog oblika. Brzinomjer i obrtomjer zadržali su svoje prepoznatljive analogne forme iako se i ovi instrumenti nalaze na digitalnom displeju ispred vozača.

Cadillac nije objavio detaljne tehničke specifikacije, ali je potvrdio da koncept za pogon koristi 4.5 litarski twin-turbo V8 motor koji proizvodi oko 500 ks i blizu 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U kompaniji kažu da automobil koristi šasiju i druge konstruktivne elemente budućeg top modela, ali nisu precizirali o kakvom vozilu je riječ. U svakom slučaju, bilo bi zanimljivo videti serijski model zasnovan na konceptu Elmiraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana