Bugati Vejronu oduzeta titula najbržeg serijskog automobila na svijetu

Agencije
Bugati Vejronu oduzeta titula najbržeg serijskog automobila na svijetu

Bugatijevom modelu "Vejron Super Sport" oduzeta je titula najbržeg serijskog automobila na svijetu, potvrdili su iz organizacije Ginisovih svjetskih rekorda.

Bugati je lišen laskavog priznanja nakon što je utvrđeno da je na automobilu na kome je , preko skoro tri godine izvršen test uklonjena elektronska blokada maksimalne brzine pa automobil nije odgovarao performansama serijskog automobila koji je limitiran na 415 km/h.

U julu 2010. godine Pjer Henri Rafanel je postavio rekord od 430 kh/h u Bugati "Vejron Super Sport"- u, međutim, serijski model je elektronski ograničen na "samo" 415 km/h tako da su iz Ginisa odlučili da ponište ovaj svjetski rekord.  

Ako se pitate kao to da skoro tri godine nije intervenisao tim Ginisovih rekorda, odgovor je u prošlonedjeljnom napadu američkog Hensi "Venoma GT" na isti rekord.  

Nakon što je Henesi "Venom GT" prošle nedjelje dostigao brzinu od 427 km/h i tvrdio da je najbrži serijski automobil na svijetu, kontaktirani su zvaničnici Ginisovih rekorda, koji su priznali da je ukidanje elektronske blokade na "Vejronu" modifikacija automobila koja je po pravilima zabranjena.

Za sada je titula najbržeg serijskog automobila na svijetu vraćena "Ultimate Aero GT"-u, a Henesi Venom GT će morati da uradi zvaničan test u prisustvu Ginisovih znvaničnika kako bi se našao na ovoj listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana