Britanski odgovor na Nissanov londonski taksi

Agencije
Britanski odgovor na Nissanov londonski taksi

Nakon što je Nissan prikazao vozilo koje će ponuditi londonskim taksi udruženjima, britanske kompanije Frazer-Nash i Ecotive izašli su u javnost sa svojom verzijom londonskog taksija koja predstavlja kombinaciju tradicionalnog dizajna i savremene tehnologije.

Vozilo koje ima oznaku Metrocab dvije kompanije rezvijaju od sredine prošle decenije, a tokom testiranja različiti prototipovi ovog automobila prešli su više od milion kilometara.

Metrocab je predviđen za prevoz 6+1 putnika. Automobil vizuelno veoma podsjeća na prepoznatljivi londonski taksi, ali za razliku od njega za pogon koristi električnu energiju.

Dva električna motora od po 50 kW smještena su pozadi, a svaki pogoni po jedan zadnji točak. Agregati se napajaju električnom enegijom iz litijum-jonskih baterija od 12,2 kWh.

Kako bi taksiju omogućili što veći radijus kretanja sa jednim punjenjem baterija, konstruktori su predvideli i dodatni benzinski motor zapremine od jednog litra.

Ovaj motor neće direktno pokretati automobil, već će služiti isključivo za dopunu baterija putem generatora. Uz njegovu pomoć Metrocab je u stanju da pređe i do 560 km, prije nego što se baterije i rezervoar sa gorivom potpuno isprazne.

Proizvođač tvrdi da će u kombinovanom režimu vozilo prosječno trošiti oko 3,8 l/100 km, što je tri puta manje u odnosu na aktuelni londonski taksi.

Osim toga, automobil će u atmosferu izbacivati samo 50 g ugljen-dioksida po kilometru, ili 75 odsto manje u odnosu na aktuelni taksi koji saobraća britanskom prestonicom.

Zbog dodatne težine baterija, Metrocab ima masu od 1.750 kg, a brzina automobila elektronski je ograničena na oko 130 km/h. Njegovi konstruktori kažu da vozilo u potpunosti ispunjava standarde koje su postavile londonske vlasti, uključujući i krug okretanja od 7,62 m.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana