Briga o gumama tokom ljetnjih mjeseci

B92
Briga o gumama tokom ljetnjih mjeseci

Zamislite da bosi hodate po usijanom asfaltu usred vrelog, ljetnjeg dana. Noge bi vas pekle, a bol vam ne bi dao da hodate duže. I vašim gumama, kao i nogama, potrebna je ljetnja nega.

Uprkos tome što je sasvim jasno da način na koji tretirate vaše gume utiče na njihov životni vijek, ravnotežu, upravljanje, kilometražu i povratne informacije koje dobijate sa puta, gume su i dalje dio vozila koji se najviše zanemaruje.

A zapravo bi trebalo da bude obrnuto, jer su gume upravo veza vozila sa podlogom, one nose težinu automobila, apsorbuju prepreke na putu i ako ih dobro čuvate, uzvratiće vam poslušnošću.

Provjerite pritisak u gumama

Koliko puta se spominje pritisak u gumama, a opet mnogi vozači zanemaruju njegovu ulogu. Ipak, tokom ljetnjih mjeseci, ova provera je veoma važna.

Kao što znate, pritisak u gumi varira tokom ljeta kada vozite, ali se "cipele" vašeg vozila zagrijavaju i pritisak u njemu raste i pada, čak i kada automobil stoji u mjestu. Pritisak veći od propisanog može izazvati ubrzano habanje gazećeg sloja, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do pucanja gume.

Riješenje je da provjeravate pritisak na nedjeljnoj bazi ili, ako vam je tako lakše da se podsjetite i naterate, pri svakom sipanju goriva.

Takođe, parkiranje u hladu tokom vrelih dana vašim gumama mnogo znači.

Azot

Tokom ljetnjih meseci razmislite o tome da gume punite azotom. Azot je suv i nezapaljiv gas, a njegovi molekuli veći su od molekula kiseonika.

To sprečava da azot brzo ističe iz gume.

Ventili

Provjerite da li su ventili ispravni i da li je kapica koja pokriva ventil postavljena na odgovarajući način.

Rezervna guma

Zamislite da vam u nekoj nedođiji pukne guma, a rezervna guma nije u dobrom stanju.

Za rezervnu gumu važe sve prethodno navedene stavke. Dakle, posmatrajte je kao da je guma u upotrebi, kontrolišite je redovno i pobrinite se da očuva svoje karakteristike.

Rutinska kontrola

Neposredno pred ljeto trebalo bi da provjerite gume. Da li na njima ima oštećenja ili pukotina. Takođe, obavezno projverite da li se gazeći sloj pohabao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana