Bogataši dodaju gas luksuznim autima

Agencije
Bogataši dodaju gas luksuznim autima

Torino, London - Snažan rast globalnog bogatstva dodao je gas proizvođačima superluksuznih automobila, koji ove godine bilježe značajan rast potražnje i skok profita.

Čuveni italijanski proizvođač sportskih automobila objavio je izvještaj za prvih devet mjeseci koji pokazuje skok neto dobiti za gotovo 40 odsto na 401 milion, a prihoda za skoro 14 procenata na 2,6 milijardi evra. Izvršni direktor kompanije Seđo Markione je stoga razdragano najavio da bi "Ferari" ove godine mogao dostići milijardu evra dobiti - čak  dvije godine prije plana.

"Ferari" je u devet mjeseci ove godine prodao 6.381 automobil - pet odsto više nego godinu ranije. Najviše ih je, 2.938, vlasnike našlo na tržištu Evrope i Bliskog istoka, koje bilježi skok prodaje od 46 odsto. Na evropskom tržištu najviše su ih kupili Britanci - 666, a slijede Nijemci sa 560 komada. Britansko tržište je na godišnjem nivou raslo osam, a njemačko više od deset procenata. Na tržištima Sjeverne i Južne Amerike prodato je 2.078 automobila uz rast iznad 32 odsto.

"Ferarijevi" prodajni rezultati nisu usamljeni i pozitivan trend imaju i ostali proizvođači luksuznih i sportskih automobila. Podaci "Blumberg intelidžensa" pokazuju da je globalna prodaja grupe proizvođača luksuznih i sportskih automobila koju uz "Ferari" čine "Rols-Rojs", "Lamborgini", "Bentli" i "Meklaren" u posljednjih pet godina porasla 51 odsto. Samo prošle godine tih pet brendova prodalo je više od 30.000 automobila.

Da se bogataši sve češće odlučuju na povećanje voznog parka govori i podatak o poslovanju britanske kompanije "HR Onjen", najvećeg svjetskog trgovca automobilima koje proizvode "Rols-Rojs", "Bentli" i "Bugati". U godišnjem izvještaju o poslovanju koji je obuhvatio period zaključno sa krajem marta ove godine ta kompanija je iskazala za petinu veću prodaju vrijednu 428 miliona funti i čak 78 odsto višu dobit prije oporezivanja od 2,9 miliona. Kompanija je taj rezultat ostvarila jer je prodala 33 odsto više prestižnih automobila.

Rastući apetit dobrostojećih osoba podudara se s istraživanjima koja pokazuju da su vrlo bogati u svojim rukama koncentrisali najviši nivo imovine od početka 20. vijeka kada su većinu svjetskog bogatstva držale porodice poput Rokefelera ili Vanderbilta.

Rast bogatstva

Prema podacima iz istraživanja koje su sproveli švajcarska banka UBS i konsultantska kuća "Prasjvoterhaosu Kupers" imovina svjetskih bogataša lani je porasla 17 odsto na rekordnih šest biliona dolara.

Proizvođači luksuznih automobila koriste ovaj trend isporukom individualizovanih primjeraka na kojima mogu više zaraditi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana