BMW zvanično potvrdio dolazak modela M3 Touring

G.S.
BMW zvanično potvrdio dolazak modela M3 Touring

Nedugo nakon što su se pojavile špekulacije, kompanija BMW je zvanično potvrdila da namjerava proizvesti M3 Touring.

BMW je saopćio da ćemo definitivno vidjeti karavansku izvedbu nadolazeće šeste generacije modela M3. Biće to prva zvanična M-performance verzije Serije 3 Touring, a direktni rivali će biti Mercedes-AMG C63 Estate i Audi RS 4 Avant.

Potvrđeno je i da će novi BMW M3 Touring pokretati 3,0-litarski šestocilindrični twin-turbo benzinski motor koji se također nalazi ispod haube SUV-ova visokih perfomansi, a to su X3 M i X4 M. To znači da će snažni M3 Touring razvijati 503 KS i 600 Nm obrtnog momenta.

Novi model će imati pogon na sva četiri točka, ali će se sva snaga moći prebaciti na stražnje točkove. BMW je potvrdio i da će karavan imati širi trag točkova od standarnog modela, kao i poboljšani ovjes i moćnije kočnice.

Razvoj modela M3 Touring je još uvijek u ranoj fazi dvogodišnjeg razvojnog ciklusa, tako da ćemo ga vidjeti najranije 2022. godine. Prvi testni primjerci se očekuju na cestama za nekoliko mjeseci, kao i prototipi za stazu koji će se pojaviti na Nurburgringu.

Zvaničnih fotografija nema, ali je magazin AutoExpress objavio svoje rendere kreirane na osnovu potvrde iz BMW-a da će model dijeliti neke kozmetičke detalje sa standarnim modelom M3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana