BMW M5 za 2014. godinu zvanično predstavljen

Agencije
BMW M5 za 2014. godinu zvanično predstavljen

BMW je 18. maja zvanično predstavio osvježenu verziju modela M5. Ova prilika iskorišćena je za najavu takozvanog "Competition" paketa koji će biti dostupan i za M5 i za M6.

Jedna od najpoznatijih i najbržih limuzina na svijetu, u sklopu izmjena za 2014. godinu dobila je novu masku hladnjaka u čijem se gornjem desnom uglu nalazi M5 logo. Adaptivna LED svjetla dostupna su na listi dodatne opreme osvježenog BMW-a M5, dok izmjene na zadnjim svjetlima obuhvataju primjenu tanjih LED traka.

U enterijeru ćete prvo primjetiti sportski trokraki upravljač, na čijem se dnu nalazi M5 logo. Druga unapređenja unutrašnjosti M5 djeli sa standardnim modelom serije 5: nova verzija iDrive multimedijalnog sistema sa navigacijom (4.2) kojim se upravlja preko površine osetljive na dodir. Hromirane aplikacije i više mjesta za odlaganje sitnica takođe će se naći u kabini modela M5.

U ponudi će se naći i nove nijanse mat boja karoserije koje čine da automobil izgleda kao da je zaleđen. Najavljene su i nove nijanse boja sjedišta i drugih djelova enterijera koji će biti presvučeni kožom.

Ljubitelje sportskih automobila, ipak će više zanimati detalji "Competition" paketa koje je BMW razvio za modele M5 i M6. Primjerci koji budu opremljeni ovim paketom imaće motor snage 575 ks, što je 15 ks više nego u standardnom M5.

Iz kompanije nije stigla informacija o tome da li je/koliko je porastao maksimalni obrtni moment na ovim motorima, ali jeste saopšteno da svi modeli sada stižu do stotke za 0,1 s brže nego ranije. Vrijeme potrebno za ubrzanje od 0 do 200 kraće je za 0,2 sekunde.

Ne zasnivaju se sva unapređenja samo na povećanoj snazi motora. Karoserija je dodatno učvršćena, opruge i amortizeri su tvrđe podešeni, stabilizatori su dodatno učvršćeni, dok je čitav sistem oslanjanja "spušten" za 10 mm. Sistem upravljanja, kao i diferencijal dodatno su podešeni kako bi doprinijeli boljim voznim svojstvima.

Osim rada na mehaničkim sistemima, prilikom razvoja "Competition" paketa, rađeno je i na razvoju softvera kojim se kontrolišu funkcije sistema stabilnosti vozila. Ove izmjene imaju zadatak da dozvole više proklizavanja tokom sportske vožnje na granici sposobnosti i automobila i vozača.

M modeli opremljeni "Competition" paketom imaće nove felne od lake legure prečnika 20 inča. Izduvni sistem završavaće se sa četiri otvora na zadnjem dijelu M5 i M6 modela i biće ofarban u boju "crnog hroma".

Cijene za čitavu grupu modela M5 i M6 biće saopšete u avgustu 2013. godine, kada će se ovi modeli pojaviti na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana