BMW gradi fabriku

Tanjug
BMW gradi fabriku

Minhen - Njemački proizvođač automobila BMW namjerava da investira milijardu dolara u izgradnju fabrike za sklapanje automobila u Meksiku.

Kompanija je razmatrala mogućnosti izgradnje fabrike u centralnim državama Meksika - Idalgo ili San Luis Potosi i vjerovatno će izbor pasti na ovu drugu. BMW u meksičkom preduzeću planira da proizvodi automobile za američko i evropsko tržište.

Sve više svjetskih automobilskih kompanija pokazuje interesovanje za meksičko tržište. Prošle sedmice njemački "Dajmler" i japanski "Nisan" su saopštili da će investirati oko 1,4 milijarde dolara u zajednički razvoj i proizvodnju vozila luks klase u Meksiku.

"Audi", koji je dio njemačkog koncerna "Folksvagen", počeo je izgradnju fabrike u Meksiku vrijednosti 1,3 milijarde dolara prošle godine. U narednim mjesecima planove o izgradnji fabrike u toj zemlji mogao bi da objavi i južnokorejski "Hjundai".

Meksiko postaje glavni centar za američke i kanadske proizvođače automobila. Prema podacima revizorske kompanije KPMG, cijena radne snage u Meksiku je 60 odsto niža nego u SAD. Prema nekim podacima, radna snaga u Meksiku je jeftinija nego u Kini. Pored toga troškovi transporta automobila iz Meksika u SAD i Kanadu nisu visoki, a luke u Meksičkom zalivu i na pacifičkoj obali omogućavaju laku isporuku u Aziju i Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana