Bezbjednost: Volvo i dalje na pravom putu

Agencije
Bezbjednost: Volvo i dalje na pravom putu

Kada je riječ o bezbjednosti, Volvo je i u 2013. nastavio put prema svojoj viziji da do 2020. godine proizvede automobile u kojima niko neće smrtno da strada ili da se teško povredi.

Brojni nezavisni bezbjednosni testovi sprovedeni tokom 2013. godine potvrdili su dosadašnju reputaciju Volvoa kada je bezbjednost u pitanju.

Tako je u decembru 2013. Volvo S80 dobio priznanje "Top Safety Pick+ 2014" od strane američkog Instituta za bezbjednost na putevima (IIHS), dok je u 2013. godini kompanija isporučila milioniti automobil opremljen sistemom automatskog kočenja.

Prestižnu "Top Safety Pick+" nagradu za bezbjednost ranije su osvojili i Volvo modeli S60, XC60 i XC90 i to nakon odličnog rezultata na novom testu čeonog sudara sa mali preklopom, uvedenim 2012. godine. Podsjećamo, u pitanju je test koji simulira situaciju kada se prednjim lijevim delom automobila udari u drugo vozilo ili statični objekt kao što je stub.

S obzirom da se u IIHS testu tek 25 odsto prednjeg dijela vozila s vozačeve strane udara u fiksnu prepreku pri brzini od 64 km/h, ova vrsta ispitivanja dobila je pomenuti naziv "čeoni sudar sa malim preklopom".

Najnoviji "Topp Safety Pick+" koji je pripao Volvou S80 takođe je posljedica dobrih rezultata u na testu sudara sa malim preklopom.

Inače, od 2014. godine IIHS će pokrenuti novi test program koji će ocijenjivati i rad sistema za prevenciju od frontalnih udaraca.

Zbog toga Volvo očekuje da će modeli S60, XC60 i S80, koji posjeduju sisteme Ciuty Safety (automatsko kočenje pri manjim brzinama), Collision Warning with Full Auto Brake (upozorenje na udarac s automatskim kočenjem) i Pedestrain Detection (sistem otkrivanja pešaka), ponovo biti među kandidatima za 2014 "Top Safety Pick+" ocijenu.

Kada je riječ o EuroNCAP ispitivanju, ova organizacija je u 2013. godini predstavila novi test program namjenjen sistemima automatskog kočenja koji ocjenjuje rad pomenutih sistema i uključuje test naleta na zadnji dio vozila pri gradskoj i međugradskoj vožnji, a koji će biti sastavni dio test programa za 2014. godinu.

Model XC60 opremljen City Safety sistemom bio je među najboljima u gradskim uslovima vožnje, dok je V40 briljirao u međugradskoj kategoriji, kažu u kompaniji Volvo.

V40 još uvijek broj 1 na EuroNCAP testu

Iako ni jedan Volvo model nije bio podvrgnut EuroNCAP testu u 2013. godini, Volvo V40 testiran 2012. godine ostao je automobil s najboljim postignutim rezultatom u istoriji ovog instituta.

V40 je istovremeno postigao i najbolji rezultat svih vremena u kategoriji zaštite pješaka, ostvarivši 88 odsto od maksimalnog mogućeg broja poena. Pionirski rad Volvoa na zaštiti pešaka rezultirao je osvajanjem 2013 Global NCAP Innovation nagrade.

Volvo podsjeća i da je V60 Plug-in Hybrid na EuroNCAP bezbjednosnim testovima zabilježio najbolji rezultat među testiranim plug-in hibridnim automobilima.

Milion Volvo vozila sa sistemom automatskog kočenja

City Safety sistem automatskog kočenja pri manjim brzinama dio je standardne opreme na svim novim Volvo modelima na svim tržištima.

Većina Volvo modela je opremljena i brojnim drugim inovacijama, kao što je Collision Warning sistem upozorenja na udarac s funkcijom automatskog kočenja, kao i sistem detekcije pješaka i biciklista s funkcijom automatskog kočenja.

U julu 2013. godine Volvo je isporučio milioniti automobil opremljen sistemom automatskog kočenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana