Bajka na točkovima: Novi Aston Martin iz 1959. godine

Agencije
Bajka na točkovima: Novi Aston Martin iz 1959. godine

CC100 Speedster pokazuje u kom pravcu će ići budući dizajnerski afiniteti ove kompanije, a sam auto je inspirisan kultnim DBR1 automobilom, koji su Kerol Šelbi i Roj Salvadori vozili 1959. godine na trci "24 časa Le Mana", prenose agencije.

Renomirani britanski proizvođač automobila Aston Martin planira da svoj 100. rođendan proslavi na spektakularan način, predstavivši javnosti koncept moderne verzije svog čuvenog trkačkog automobila iz 1959. godine.

CC100 Speedster na taj način pokazuje i u kom pravcu će možda ići budući dizajnerski afiniteti ove kompanije, a sam auto je inspirisan kultnim DBR1 automobilom, koji su Kerol Šelbi i Roj Salvadori vozili te godine na trci "24 časa Le Mana".

Vozilo će imati šestolitarski V12 motor, koji će od brzinu od 100 km/h razvijati za četiri sekunde, a maksimalna brzina će mu biti 290 km/h.

Zanimljivo, već je našao svog kupca: prodat je za 500.000 funti.

- On predstavlja naše fantastično sportsko nasljeđe, naše izvanredne dizajnerske sposobnosti, naše vrhunsko inženjersko znanje i, iznad svega, naš pustolovni duh – rekao je dr Ulrih Bez, šef Aston Martina, koji ga provozao u Nirburgringu.

Inače, originalni DBR1 se smatra jednim od najvrijednijih kola u istoriji, pošto je prošle godine jedan primjerak prodat za 20 miliona funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana