Automobili bez vozača do 2030.

Agencije
Automobili bez vozača do 2030.

Dubai - Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) objavili su da će se do 2030. godine više od 25 odsto saobraćaja u Dubaiju odvijati u automatskim automobilima bez vozača.

U tom gradu je registrovano više od milion i po vozila i nije neobično vidjeti "ferarije" koji, pored "lamborginija", čekaju na semaforu. Prestonica UAE je već uvela najsavremeniji metro sistem bez vozača, koji je prevezao 178 miliona ljudi u prošloj godini.

"Pametnu tehnologiju" koriste neki od proizvođača najluksuznijih vozila i razvija se takvom brzinom da plan zvaničnika UAE nije nerealan.

Automobili "bez vozača" mogli bi da naprave velike probleme hiljadama vozača taksija na ulicama Dubaija jer su zvaničnici naveli da se nova strategija ne bazira na privatnim automobilima, već na taksi vozilima, autobusima i drugim javnim prevoznim sredstvima.

U saopštenju šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma navedeno je da bi "pametan saobraćaj" smanjio troškove prevoza i iskorijenio saobraćajne nesreće.

- Predstavili smo jasnu strategiju koja ima specifičan cilj, a to je pametna vožnja, jedan od pokretača održive ekonomije u UAE - rekao je šeik Muhamed, koji se može vidjeti na ulicama prestonice UAE u bijelom "mercedesu" G klase s registarskim brojem 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana