Auto-industriji prijeti cunami

Agencije
Auto-industriji prijeti cunami

Berlin, Pariz - Njemački i francuski proizvođači automobila su u panici zbog ukrajinske krize, jer svako komplikovanje situacije znači nastavak smanjenja prodaje na ogromnom tržištu.

Ukrajinska kriza promijeniće mnoge planove evropskih proizvođača automobila, jer je tržište od 40 miliona kupaca za ovu godinu izgubljeno. Njihova zabrinutost je još veća jer postoji opasnost da i rusko tržište, koje godišnje kupi 3,2 miliona automobila, zapadne u krizu.

Osim zategnutih odnosa Rusije sa Ukrajinom rusko tržište muči i devalvacija rublje. Zbog toga su ruski kupci za četvrtinu siromašniji nego prošle godine, što će mnoge od njih natjerati da odgode kupovinu ili smanje apetite.

Zapadni proizvođači plaše se i poskupljenja ruskog gasa, koji je motor njemačke industrije. Čak 60 odsto izvoza Rusije čini ovaj energent, koji se preko ukrajinske, veoma nesigurne teritorije, prenosi u zapadnu Evropu, a najviše u Njemačku. S jedne strane, automobili se ne prodaju planiranim tempom, a s druge mogu i znatno da poskupe zbog veće cijene gasa.

Bernard Štegreman iz "Mercedesa" je rekao da ta kompanija za sada nema određen scenario ako se nešto značajno bude dešavalo.

- Jednostavno, takav poremećaj bio bi pravi poslovni cunami. Mi ne razmišljamo o tome i nadamo se da će političari naći izlaz iz ove krize, koji neće uticati na biznis - istakao je Štegreman.

Ekonomski analitičar Mark Galager napominje da situacija u vezi sa Ukrajinom može biti izuzetno komplikovana za sve u automobilskoj industriji.

- Čak i ako proizvedemo određenu količinu vozila, a nemamo plasman u Rusiju i Ukrajinu, transport do nekih dalekih tržišta, gdje mogu da se prodaju, biće toliko skup da će pojesti svu zaradu. Mi jednostavno nemamo alternativu - upozorava Galager.

Procjenjuje se da će, ukoliko se situacija zaoštri i Rusiji budu uvedene oštrije ekonomske sankcije, čak tri miliona radnika u auto-industriji u Evropi ostati bez posla, dok bi hiljade njihovih kooperanata koji proizvode auto-dijelove mogli da zaustave proizvodnju ili smanje kapacitet. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana