Audi varao na testovima?

Agencije
Audi varao na testovima?

Vašington - Američki zvaničnici otkrili su još jednu "Folksvagenovu" prevaru, a sada je na vozilima njegove filijale "Audi" takođe detektovan softver koji služi za varanje na testovima izduvnih gasova.

Pozivajući se na izvore koji su blisko povezani sa istragom ovog slučaja, ugledni američki poslovni list "Volstrit žurnal" navodi da je nova prevara otkrivena prije četiri mjeseca tokom testa koji su sproveli regulatori u Kaliforniji. Međutim, ni "Audi", ni "Folksvagen", niti američki zvaničnici nisu to objelodanili.

Razumljivo je zašto ćute njemački proizvođači automobila, jer to ne ide naruku "Folksvagenu", s obzirom na to da bi otkriće o novoj prevari moglo stvoriti nezadovoljstvo kod zvaničnika, investitora i osoba koje posjeduju njegova vozila.

Softver je navodno ugrađen kod "Audijevih" dizelaša i benzinaca, a pronađen je zahvaljujući pređašnjem iskustvu na "Folksvagenovim" dizel motorima.

Još nije poznato koji "Audijevi" modeli imaju nedozvoljeni softver, što otvara mnoga pitanja u Evropi, gdje su kriterijumi za emisiju izduvnih gasova stroži nego u SAD. Iz "Folksvagena" su, međutim, ustvrdili da softver nije kršio evropske zakone.

Nova afera otvorena je u nezgodnom momentu, s obzirom na to da je "Folksvagen" u nedjelju objelodanio da je istraga u Njemačkoj u vezi s ranijim otkrivanjem softvera identične namjene na njegovim modelima obuhvatila i njihovog predsjednika. Kompanija je pokrenula istragu protiv njihovih bivših izvršnih direktora Martina Vinterkorna i Herberta Disa, te predsjednika Hansa Ditera Peča. Istražioci navode da rukovodstvo kompanije nije reklo akcionarima o istrazi koja je obuhvatila dizel vozila u Americi i o potencijalnim finansijskim rizicima.

Iz kompanije su poručili da nisu našli nikakve indikacije prema kojima rukovodstvo nije informisalo investitore na vrijeme. Prije nego što je postao predsjednik kompanije 2015. godine, Peč je u "Folksvagenu" bio direktor finansija. Na mjesto predsjednika došao je u jeku skandala s emisijom izduvnih gasova koji se odnosio samo na modele "Folksvagena".

Prvi skandal

"Folksvagen" je postigao sudsku nagodbu s 500.000 vlasnika svojih vozila u SAD i Evropi, a softver koji lažira podatke pronađen je u 11 miliona vozila na dizel pogon.

Kompanija zbog skandala mora vlasnicima vozila isplatiti 15 milijardi dolara, a osim toga suočena je sa drakonskim kaznama u državama koje su obuhvaćene skandalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana