Audi predstavio novi A5 i A5 Avant

G.S.
Audi predstavio novi A5 i A5 Avant

Nakon 30 godina prisustva na tržištu, Audi je svoj model A4 poslao u penziju, no stigla je zamjena.

Audi A5 je nekada važio za coupe elegantnog stila sada je postao sedan. Pomenuti A4 odlazi u penziju, ali ne u potpunosti jer će Audijevi modeli s parnim brojevima u svojim oznakama imati električni pogon, dok će oni s neparnim imati motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

Audi A5 je nekada važio za kupe elegantnog stila sada je postao sedan. Pomenuti A4 odlazi u penziju, ali ne u potpunosti jer će Audijevi modeli s parnim brojevima u svojim oznakama imati električni pogon, dok će oni s neparnim imati motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

Novi A5 donosi svježi izgled, unaprijeđenu tehnologiju i živahne za koje se u Audiju nadaju da će usrećiti kupce bez obzira na njihov budžet. Osnovni model je dobio 2,0-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem, koji razvija 150 KS, a u ponudi je i verzija s 204 KS. Ovaj motor je dobio turbopunjač s varijabilnom geometrijom turbine (VTG) za efikasnije korištenje goriva pod djelomičnim opterećenjem. Verzija sa 150 KS ima prednji, a varijanta s 204 KS se može dobiti i s kvatro pogonom na sva četiri točka.

Audijev 2,0-litarski TDI motor generacije EA288 koristi TvinDozing tehnologiju za kontrolu emisije te dvije balansne osovine za uglađen rad. Isporučuje 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta te je dostupan s automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom, kao i pogonom na prednje i sva četiri točka. Ovaj motor je kombinovan s 48-voltnim blagim hibridnim sistemom u svrhu smanjenja emisije CO2, a udobnost je unaprijeđena “uglađenijim” pokretanjem motora.

Model S5 posjeduje 3,0-litarski V6 motor s turbopunjačem, koji isporučuje 367 KS i koji je uparen sa sedmostepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom, ali i kvatro pogonom na sva četiri točka s tehnologijom raspodjele obrtnog momenta. Audi je unaprijedio ovjes i upravljanje, dok su dostupni i adaptivni amortizeri za udobniju vožnju.

Novi A5 je porastao, no zadržao je elegantni profil. Eksterijer odlikuju široka maska, veliki otvori za vazduh i  “prave” izduvne cijevi. LED dnevna svjetla i druga generacija OLED stražnjih svjetala su dio standardne opreme, a u Evropi su dostupni prilagodljivi svjetlosni efekti,prenosi Kliks.

Unutrašnjost je usmjerena na čovjeka, tu su dva MMI infotrjnment ekrana, korišten je materijal koji osigurava dodatnu udobnost, a duže međuosovinsko rastojanje je omogućilo više prostora u unutrašnjosti.

Didžital Stejdž infotejnment sistem uključuje tanki OLED MMI ekran, 11,9-inčni ekran virtuelnog kokpita, 14,5-inčni MMI ekran osjetljiv na dodir i opcioni 10,9-inčni ekran za suvozača. Podesivi HUD displej omogućava kontrolu funkcija vozila i infotejnment sistema.

Dodatne funkcije uključuju opcioni ekran za suvozača namijenjen navigaciji ili streamingu, Bang and Olufsen ozvučenje sa zvučnicima u naslonima za glavu, dvozonski klima uređaj i drugo. Audi A5 i S5 će se prodavati u Njemačkoj i brojnim evropskim zemljama od novembra. Narudžbe u Njemačkoj se primaju od ovog mjeseca, a cijena osnovnog modela je 45.200 evra s uključenom navigacijom, elektronskom stražnjom kukom i pretincem za mobitel s funkcijom punjenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana