Apple kupuje Teslu?

Agencije
Apple kupuje Teslu?

U američkim medijima ponovo su se pojavile spekulacije da elektronski gigant Apple planira da pod svoje okrilje dovede proizvođača električnih automobila, kompaniju Tesla Motors.

Kako piše San Francisko kronikl, Apple je već obavio preliminarne razgovore o eventualnoj kupovini Tesle. Prema istom izvoru, čelnici dvije kompanije sastali su se u proljeće 2013. kako bi razmotrili opciju da Apple preuzme kontrolu nad Teslom.

Kupovinom Tesle, Apple bi dobio priliku da proširi svoju djelatnost na automobilsku industriju i osigura rast kompanije u budućnosti, s obzirom na sve veću konkurenciju na tržištu tablet i smartfon uređaja.

Sa druge strane, Tesla Motors je u velikom usponu. Akcije kompanije porasle su za 500% u posljednjih godinu dana. Prema najnovijim podacima, Tesla je u posljednjem kvartalu 2013. ostvario prihode od 761 milion dolara (553 miliona evra).

U tom periodu kompanija je kupcima isporučila 6.900 automobila Model S.

Tesla planira da u 2014. proda 35.000 primeraka Modela S i tako nadmaši rezultate iz 2013. godine za 55%. Do kraja godine, kompanija očekuje da će povećati proizvodnju na 1.000 automobila nedjeljno.

U prilog takvim planovima idu i pohvale koje je Model S dobio od Cosumer Reportsa. Ovaj magazin, koji ocijenjuje kvalitet proizvoda na američkom tržištu, dodjelio je Tesli S 99 od mogućih 100 poena, što je najbolji rezultat koji je postigao jedan automobil.

Uz to, Tesla S je od strane američke Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja (NHTSA) proglašen za najbezbjedniji automobil svih vremena. Reputaciji ovog automobila nisu naškodili ni incidenti u kojima je nakon udesa došlo do požara na baterijama.

Tesla Motors pored američkog, u 2014. računa i na druga svjetska tržišta, prije svega evropsko i kinesko. Osim Tesle S, u 2014. u prodaji će se pojaviti još jedan model ovog proizvođača, krosover Tesla X.

Kada se uzmu u obzir svi ovi podaci, analitičari smatraju da je ipak malo vjerovatno da će u ovom trenutku Tesla Motors dobiti novog vlasnika.

Oni procijenjuju da je verovatnije da Apple i Tesla postignu dogovor o partnerstvu i saradnji u nekim djelatnostima, kao što je nova fabrika za izradu ekološki prihvatljivih baterija za električne automobile, čiju je izgradnju najavio izvršni direktor Tesle, Ilon Mask.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana