AMG "napada" rekord Porše Panamere na Nirburgringu

GS
AMG "napada" rekord Porše Panamere na Nirburgringu

Kako bi podigao atmosferu pred predstavljanje nove Panamere, Porše je objavio snimak rekordnog kruga ovog modela odvoženog na Nirburgringu, a AMG ga namjerava "napasti" i vratiti titulu najbrže serijske limuzine na svijetu.

Najava je stigla prije manje od dvije sedmice kada su ljudi iz Zufenhausena podijelili snimak iz automobila koji prikazuje rekordni krug. Automobil korišten na Nirburgringu je bila nova Turbo S verzija koja je nadmašila vrijeme Mercedesovog modela AMG GT 63 S, kako na dužini staze od 20,6, tako i na dužini od 20,83 km.

Ekipa iz Afalterbaha nije sretna zbog gubitka krune te se priprema da je vrati. Na Fejsbuku je ove sedmice objavljen snimak rekordnog kruga koji je postavio GT 63 S 2018. godine uz zanimljiv opis.

"Naš rekordni krug bio je najbolji u klasi i 'daleko" 0,3 sekunde u odnosu nedavni rekord za koji ste možda čuli. Možda je vrijeme da izađemo na stazu ponovo", navodi se u opisu.

AMG treba nadmašiti vrijeme od 7 minuta i 29,81 sekundu na dužoj stazi, odnosno 7 minuta i 25,04 na kraćoj konfiguraciji staze.

Postavlja se pitanje koju će verziju GT 4-Door Coupea iskoristiti AMG za povratak titule najbrže produkcijske limuzine na Nirburgringu, prenosi Klix.

S obzirom na činjenicu da je Porše blago poboljšao rekord, GT 63 S bi mogao pokušati "skinuti" nekoliko desetinki s vremena Panamere Turbo S.

Ako AMG ne bude koristio istu verziju liftbeka visokih performansi, onda bi to mogao biti nadolazeći GT 73e. Ovaj model bi trebao biti predstavljen u narednim mjesecima, a špekuliše se da će njegov 4,0-litarski tvin-turbo V8 motor razvijati 800 KS u kombinaciji s električnim motorom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana